Evropská komise zahájila screening Turecka a Chorvatska

21.10.2005

EK ve čtvrtek začala podrobně posuzovat míru sladěnosti chorvatských a tureckých zákonů s legislativou Evropské unie, takzvaný screening.

Evropská komise ve čtvrtek začala podrobně posuzovat míru sladěnosti chorvatských a tureckých zákonů s legislativou Evropské unie, takzvaný screening. Jeho zahájení představuje nezbytnost k vlastnímu jednání o vstupu obou zemí do Evropské unie.
Jako první oblast screeningu byla zvolena kapitola 25 – Věda a výzkum, bezprostředně po ní bude 26.října následovat kapitola 26 – Vzdělávání a kultura.

Celý proces screeningu by měl trvat přibližně 10-11 měsíců. Jeho první krok zahrnuje „analytické přezkoumání“ acquis EU. V rámci této fáze celého procesu budou experti EK informovat chorvatský a turecký tým o komplexu existující legislativy Evropské unie. Druhá bilaterální fáze screeningového procesu umožní vyjednávacím týmům obou zemí zesumarizovat svoje výsledky, dosáhnuté při přejímání a implementaci práva a vysvětlit, jak chtějí pokračovat.

„Zahájení screeningu představuje začátek konkrétní, technické práce v jednáních. Umožní kandidátským zemím, aby se samy do hloubky seznámily s unijní legislativou, a přispěje k jejich přípravám na přijetí,“ vysvětlil šéf direktoriátu EK pro rozšíření Fabrizio Barbaso.

Hlavní vyjednavač Turecka označil otevření screeningu za „první konkrétní krok v historických jednání o vstupu Turecka do EU“. Pro Chorvatsko bude podle premiéra Sanadera důležitější kvalita než stanovení předčasných termínů.
Výsledky mají komisi umožnit určit hlavní problémy a vypracovat návrhy, zda a za jakých podmínek lze otevřít jednání „pětadvacítky“ s kandidáty o jednotlivých kapitolách. Souběžně s pokračujícím screeningem se tak budou moci rozběhnout vlastní vyjednávání. První kapitoly by se podle zástupců EK mohly otevřít ještě letos.

Turecko a Chorvatsko oficiálně zahájily přístupové rozhovory s EU 3. října. Předpokládá se, že jednání s Tureckem neskončí před rokem 2015, zatímco Chorvatsko doufá v uzavření rozhovorů už v roce 2009. Při otevření a uzavření každé z 35 kapitol bude mít každá z 25 členských zemí právo veta.

Sdílet tento příspěvek