Firma Johnson & Johnson pozastavila testy vakcíny na covid-19

13.10.2020
Euroskop, čtk

Americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson dočasně zastavila klinické testy vakcíny proti covidu-19. V prohlášení uvedla, že se u jednoho z účastníků studie objevily nevysvětlitelné zdravotní problémy. Informovaly o tom dnes agentury AFP a Reuters.

Problémy, kterými začal účastník klinických testů trpět, nyní zkoumá nezávislá komise i lékaři společnosti Johnson & Johnson.

Konečnou fázi testování zahájila americká firma 23. září. Podle agentury DPA se jí účastní 60.000 dobrovolníků ze tří kontinentů. Johnson & Johnson doufá, že by vakcína mohla být k dispozici na počátku příštího roku. Zatímco většina výrobců počítá s tím, že bude třeba vakcínu proti covidu-19 aplikovat ve dvou dávkách, v případě očkovací látky firmy Johnson & Johnson by měla stačit dávka jen jedna.

Evropská komise minulý týden uzavřela předběžnou smlouvu na nákup vakcín se společností Johnson & Johnson, která zajistí členským zemím nákup 200 milionů dávek vakcíny. Na stejné množství bude mít EU díky kontraktu předkupní právo. Podobné smlouvy uzavřela EK i s firmami Sanofi-GSK a AstraZeneca.

Právě i AstraZeneca stejně jako nyní Johnson & Johnson na počátku září pozastavila klinické testy své vakcíny. Také v tomto případe se u jednoho z účastníků projevily nevysvětlitelné zdravotní problémy. Po několika dnech ale společnost testy očkovací látky, kterou vyvíjí společně s Oxfordskou univerzitou, obnovila.

Agentura AP dříve připomněla, že pozastavení klinických testů nových léků je poměrně běžné. Nyní se mu ale dostává mimořádné pozornosti kvůli zájmu, jenž má svět na vývoji vakcíny proti covidu-19. S nemocí na celém světě zemřelo již více než 1,07 milionu lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek