Lavrov: Moskva by na čas mohla přestat mluvit s EU

14.10.2020
Euroskop, čtk

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý uvedl, že by Moskva mohla na určitou dobu zmrazit kontakty s Evropskou unií. Podle agentury AP tak reagoval na sankce, které chce evropská sedmadvacítka zavést proti skupině ruských občanů v souvislosti s otravou opozičního politika Alexeje Navalného.

„Možná bychom prostě měli na nějaký čas přestat mluvit s těmi lidmi, kteří jsou zodpovědní za zahraniční politiku na Západě, a kteří nerozumí potřebě vzájemně respektujícího dialogu,“ pronesl v úterý Lavrov na konferenci v Moskvě věnované zahraniční politice.

Jmenovitě zmínil předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, která nedávno varovala před navazováním těsnějších vztahů s Ruskem. „Ať je to tak, když chtějí,“ dodal šéf ruské diplomacie podle agentury TASS.

Státy EU se v pondělí shodly na přijetí sankcí proti skupině ruských občanů, včetně pracovníků ruských tajných služeb, v souvislosti s otravou ruského opozičního předáka. Ministři zahraničí podpořili návrh Německa a Francie, který počítá s potrestáním skupiny lidí odpovědných za použití nervově paralytické látky novičok. Právě tou byl podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Navalnyj v Rusku v srpnu otráven. Konkrétní seznam jmen by měla unijní diplomacie připravit v příštích dnech a státy by jej mohly definitivně schválit ještě tento týden.

Moskva tvrdí, že s otravou nemá nic společného, na výzvy EU ke spolupráci při vyšetřování však dosud nezareagovala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek