Norsko poskytne obyvatelům zdarma budoucí koronavirovou vakcínu

14.10.2020
Euroskop, čtk

Norsko poskytne svým obyvatelům zdarma vakcínu proti covidu-19, až ji bude mít k dispozici. Se získáním očkovací látky pomůže severské zemi Švédsko a Evropská unie, oznámila v úterý norská vláda.

„Chceme, aby bezpečnou a účinnou vakcínu mohlo obdržet co nejvíce lidí. Toto očkování bude zdarma,“ prohlásila podle agentury Reuters premiérka Erna Solbergová.

Norsko, které je členem Evropského hospodářského prostoru (EHP), nikoliv však samotné Evropské unie, v srpnu oznámilo, že získá přístup k vakcínám, které EU obdrží díky dohodám vyjednaným s farmaceutickými společnostmi. Sousední Švédsko, které je členem EU, nakoupí vakcíny ve větším množství a pak je přeprodá Norsku.

„EU dosud uzavřela dohody se třemi různými výrobci očkovacích látek a vyjednává s několika dalšími. S Norskem se v těchto dohodách počítá díky dohodě o přeprodeji se Švédskem,“ sdělil kabinet.

Více než pětimilionová skandinávská země momentálně registruje nejmenší počet nově nakažených v poměru k celkovému obyvatelstvu v Evropě, mezi jednotlivými regiony je však značný rozdíl. Znepokojivá je situace zejména v metropoli Oslu, kde v úterý byla prodloužena na neurčito povinnost nosit roušku ve veřejné dopravě tehdy, když není možné zachovávat dostatečný fyzický odstup.

Norsko je rovněž součástí projektu Světové zdravotnické organizace (WHO) COVAX, jehož cílem je distribuovat do konce roku 2021 po celém světě dvě miliardy vakcín. Ty mají nejdřív dostat pracovníci ve zdravotnictví a poté nejzranitelnější lidé v každé zemi, bez ohledu na bohatství. Do projektu se kromě Norska zapojilo 171 dalších zemí včetně Česka, chybí však USA či Rusko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek