Průzkum: Pro nezávislost Skotska by hlasovalo 58 procent voličů

15.10.2020
Euroskop, čtk

Pro nezávislost Skotska by nyní hlasoval rekordní počet voličů. Tvrdí to alespoň průzkum veřejného mínění agentury Ipsos Mori. Podle něj by odtržení od zbytku Spojeného království v referendu podpořilo 58 procent Skotů. Referendum o nezávislosti se ve Skotsku konalo v roce 2014. Tehdy hlasovalo 55,3 procenta voličů proti rozbití unie s Anglií, Walesem a Severním Irskem.

Téměř dvě třetiny (64 procent) Skotů si podle průzkumu nyní myslí, že londýnská vláda by měla další hlasování umožnit. Průzkumu se mezi 2. a 9. říjnem zúčastnilo 1045 osob.

Vyhlášení skotské nezávislosti prosazuje Skotská národní strana (SNP). Její předsedkyně a skotská první ministryně Nicola Sturgeonová chce konkrétní plány na uspořádání referenda představit příští rok. Termín hlasování hodlá určit nejpozději do počátku května, kdy se budou konat volby do skotského parlamentu.

Vítězství SNP v květnových volbách by mohlo boj za nezávislost významně posílit. Podle aktuální sondáže přitom podpora skotských nacionalistů výrazně roste a to i díky tomu, jak Sturgeonová a její vláda zvládají boj s epidemií covidu-19. Spokojenost s výkonem kabinetu v době pandemie vyjádřilo v průzkumu Ipsos Mori 72 procent dotázaných.

Současná britská vláda premiéra Borise Johnsona další hlasování o skotské nezávislosti odmítá. S novým referendem by přitom musel parlament v Londýně, který ovládají Johnsonovi konzervativci, souhlasit. Johnson Skotům připomíná, že před referendem z roku 2014 hovořili o hlasování jako o šanci, která „přichází jen jednou za generaci“. Předsedkyně proevropské SNP Sturgeonová ale namítá, že odchodem Británie z Evropské unie se zcela změnily výchozí podmínky. Ve Skotsku v roce 2016 většina lidí hlasovala pro setrvání v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek