Unie chystá zákaz dovozu živých ptáků

24.10.2005

Ornitologové zpochybňují, že nákazu mohou přenášet stěhovaví ptáci, protože dlouhé přelety prý zvládnou jen zdraví jedinci.

Británie a Tchaj-wan se přou kvůli jihoamerickému papouškovi. Exotický pták, který před pěti týdny zemřel v britské karanténě, se neznámo jak nakazil ptačí chřipkou. Brusel se kvůli němu chystá dovoz divokých ptáků úplně zakázat.
S tím, jak ptačí chřipka postupuje Evropou – poslední případy se vyskytly ve Švédsku a Chorvatsku – totiž začalo padat na exotické ptáky stále větší podezření.

Ornitologové zpochybňují, že nákazu mohou přenášet stěhovaví ptáci, protože dlouhé přelety prý zvládnou jen zdraví jedinci.
„Ze stěhovavých ptáků se udělali obětní beránci, obviňovaní ze šíření nemoci,“ tvrdí Hugues Fanal, ředitel Belgické ligy na ochranu ptáků. „Obchod s divokými ptáky a pašování jsou ale hlavním zdrojem možného přenosu ptačí chřipky do průmyslových zemí,“ říká.

Evropská unie je nyní největším světovým trhem papoušků odchycených ve volné přírodě. Každý rok se do EU dostanou legálně dva milióny exotických ptáků. Jen do Británie jsou jich ale desetitisíce propašovány načerno.

Ptáci – asijské hobby

Tchaj-wan v neděli popřel, že by se surinamský papoušek mohl nakazit od jiných ptáků pocházejících z tohoto ostrova.
„Ptáci z Tchaj-wanu byli drženi ve stejné místnosti, ale ne ve stejné kleci, jako surinamský papoušek,“ řekl Song Hua-tsung z tchajwanského ministerstva zdravotnictví. „Takže smrt papouška ze Surinamu nemá nic do činění s tchajwanskými ptáky.“

Jeho tvrzení ale Britové nevěří. Zatímco v Surinamu totiž ptačí chřipka není, na Tchaj-wan dorazila minulý týden. A to podobnou cestou jako do Británie – se zásilkou ptáků pro chovatele.

Tchaj-wan platí za regionální centrum pro obchod s ptáky. Nákaza se tam dostala na lodi s panamskou vlajkou, která vyplula z Číny a pašovala stovky ptáků. Měli skončit v tchaj-pejském obchodě se zvířaty, vlastněném rodilým Číňanem.
Pro Asiaty, především v Číně a Singapuru, jsou ptáci velmi oblíbenou zábavou. Jejich chovu se věnují milióny lidí. Soutěží se v kráse, zpěvu i bojovém umění ptáků – pěnkavy, křepelky, koroptve, pěnice a další druhy jsou k dostání na mnoha otevřených trzích společně s různými potřebami pro ptáky, jako jsou zdobené klece či krmítka. Nejdražší jsou tradičně bojoví ptáci, jejichž cena může dosáhnout i šesti set dolarů za kus. Velké peníze lidé utrácejí také při sázení, například na holubí závody.

Černý trh

Ochránci přírody tvrdí, že s nedávným rozšířením Evropské unie se problém s nelegálním dovozem zvířat zhoršil – je podle nich lehčí propašovat exotické ptáky z východní do západní Evropy. Objevují se případy pašování mezi Bulharskem a Tureckem.
Unie dle svých současných předpisů spoléhá na to, že už v zemi původu stráví divoká zvířata 21 dnů v karanténě. Tento předpoklad ale nemá jak ověřit, ani si jeho dodržování vynutit.

„Kontroly v zemích původu nefungují, což znamená, že i pravidla EU jsou špatná,“ řekl deníku Telegraph David Bowles, šéf britské Královské společnosti na ochranu proti utrpení zvířat.
Británie tudíž hodlá prosadit zákaz dovozu odchycených ptáků. „Je to něco, o čem jsme uvažovali už delší dobu. Najdeme v unii podstatnou podporu,“ řekl britský ministr životního prostředí Ben Bradshaw. Podporu tomuto zákazu už vyjádřilo například Německo.

Pokud se ale obchod s exotickými ptáky zakáže, může to mít podle některých odborníků i podstatný negativní efekt – že černý trh a pašování se ještě více rozšíří.
V Británii se chová odhadem 20 miliónů ptáků, včetně více než miliónu papoušků a příbuzných druhů. Čtvrt miliónu zvířat je tam ale podle odhadů každý rok propašováno. Obchod s drůbeží, která je řazena do jiné kategorie než divocí ptáci, by chystané nařízení z Bruselu postihnout nemělo.

O globální strategii proti ptačí chřipce budou ode dneška v kanadské Ottawě jednat ministři zdravotnictví mnoha zemí a šéfové mezinárodních zdravotnických organizací.

Ptačí nákaza postupuje Evropou

Rumunsko
V zemi se objevil kmen ptačí chřipky H5N1, v postižené oblasti delty Dunaje byly zabity tisíce kusů drůbeže a 15 tisíc lidí dostalo očkování.
Řecko
U ostrova Chios v blízkosti tureckých hranic se objevila ptačí chřipka, země objednala téměř čtvrt miliónu dávek protichřipkových léků a zakázala export ptáků a drůbeže.
Švédsko
U uhynulé kachny v Eskilstuna, západně od Stockholmu, se objevila slabší forma ptačí chřipky, testy nepotvrdily přítomnost zákeřnějšího kmene H5N1.
Británie
V karanténě byl zachycen nakažený papoušek ze Surinamu. Byl na něm zjištěn základní kmen H5, do včerejška ale nebylo jisté, zda ve variantě N1. Mohl se nakazit od jiných ptáků pocházejících z Tchaj-wanu.
Chorvatsko
Přítomnost nákazy se potvrdila u dvanácti uhynulých labutí, které byly nalezeny u obce Zdenci na východě země. Evropská unie plánuje zakázat dovoz drůbeže ze země.
Zdroj: REUTERS

Sdílet tento příspěvek