Volby v USA mají po dlouhém čekání vítěze, stal se jím Joe Biden

09.11.2020
Euroskop.cz, čtk

Američané se v letošních prezidentských volbách přiklonili ke změně a poslali do Bílého domu kandidáta Demokratické strany Joea Bidena. Během čtvrtého dne povolební nejistoty výsledek oznámila hlavní americká média a odstartovala tak oslavy v ulicích amerických měst a vlnu gratulací od zahraničních státníků včetně unijních představitelů. Dosavadní šéf Bílého domu Donald Trump zatím odmítá uznat porážku a hovoří o možnosti zvrácení ohlášeného výsledku skrze přepočty hlasů a žaloby.

Čekání na jméno nového amerického prezidenta ukončil více než 72 hodin po uzavření volebních místností verdikt respektovaných médií ohledně výsledku v Pensylvánii. Biden tam s postupem času zvyšoval náskok v průběžných číslech a okolo 17:30 byl vyhlášen vítězem zdejšího hlasování, což v součtu s předchozími odhady znamenalo překonání magické hranice 270 hlasů v prezidentském sboru volitelů.

První Bidenova slova z pozice vítěze

„Ameriko, jsem poctěn, že jste mě vybrali, abych vedl naši skvělou zemi,“ uvedl bývalý viceprezident v bezprostřední reakci na zprávy o svém triumfu. Na 20:00 washingtonského času zvolený prezident ohlásil televizní projev.

Už ve svém prvním prohlášení z pozice vítěze odkazoval na hlubokou polarizaci v USA. „Nyní, když kampaň skončila, je čas nechat zlost a ostrá slova za námi a spojit se jako národ,“ vzkazoval prostřednictvím internetu Biden.

Zároveň uznal, že má před sebou „těžkou práci“, což bude obzvláště pravdivé v případě, že by se Republikánské straně podařilo udržet většinu v Senátu. Po dnešku už je takřka jasné, že o kontrole nad touto komorou Kongresu se rozhodne až v lednu, neboť volba dvou senátorů v Georgii po úterním prvním kole nepřinesla vítěze.

Boj není pro druhého kandidáta u konce

Prezidentské klání se v USA běžně považuje za ukončené v momentě, kdy kandidát označený médii za poraženého pogratuluje svému soupeři k úspěchu. Z právního hlediska tento krok není rozhodující a v případě duelu Trumpa s Bidenem na něj zatím nedošlo. Současný šéf Bílého domu, který si bez pádných důkazů stěžuje na zfalšování volebních výsledků, zprávy o své prohře odmítl.

„Prostým faktem je, že tyto volby zdaleka nejsou u konce,“ uvedl na twitteru. V prohlášení avizoval přepočty hlasů v některých státech a naznačil, že se bude v souvislosti s volbami dál obracet na soudy. Analytici ale míní, že šance na zvrácení celkového výsledku je mizivá, ať už skrze přepočítávání hlasů nebo prostřednictvím žalob. Soudy už několik stížností Trumpovy kampaně pro nedostatek důkazů odmítly.

Po ohlášení Bidenova vítězství v Pensylvánii ještě média demokratickému kandidátovi připsala šest volitelských hlasů v Nevadě a Biden tak zamířill k vyrovnání Trumpova zisku z roku 2016 v podobě 306 volitelů. Někdejší senátor a viceprezident se ve věku 77 let stává nejstarším vítězem prezidentské volby v dějinách USA. Senátorka Kamala Harrisová zase bude jako první žena zastávat funkci viceprezidenta.

Joe Biden čerstvě zvoleným prezidentem USA

Joe Biden jako čerstvě zvolený prezident USA. Zdroj: Fotobanka ČTK

Vyjasnění souboje o Bílý dům spustilo oslavy Bidenových příznivců v ulicích amerických měst včetně New Yorku, Filadelfie nebo San Francisca. Jakmile se zpráva o Bidenově vítězství objevila na jejich telefonech, mnozí Američané se shromáždili na nároží ulic a na trávnících před domy – troubili na klaksony, bouchali do hrnců a pustili se do improvizovaných tanečních party poté, co skončily trýznivě trpké volby a vyčerpávající čtyřdenní čekání na výsledek, napsala agentura AP.

Naděje pro vztah EU s USA

Nově zvolenému americkému prezidentovi Joeu Bidenovi gratulovali i vrcholní představitelé Evropské unie a NATO. Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že EU je připravena s Bidenem spolupracovat v otázkách klimatických změn či mezinárodního obchodu. Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové chce evropský blok s novou americkou vládou posílit spolupráci na aktuálních společných tématech včetně boje proti pandemii covidu-19.

Unijní činitelé dávali před volbami najevo, že pro budoucnost vztahů evropského bloku s USA by byl Biden o něco lepší volbou než dosavadní prezident Donald Trump. Shodovali se však v tom, že by EU měla bez ohledu na výsledek amerického hlasování usilovat o zlepšení obchodních i diplomatických vztahů, které se za téměř čtyři roky Trumpovy vlády zkomplikovaly.

„Evropská komise je připravena posílit spolupráci s novou administrativou a novým Kongresem, abychom řešili naléhavá témata, kterým společně čelíme,“ uvedla v prohlášení šéfka unijní exekutivy. Vedle dopadů pandemie či klimatických změn by podle ní chtěla EU s novou americkou vládou spolupracovat v bezpečnostní oblasti či na reformě světových organizací.

„EU je připravena zapojit se do silného transatlantického partnerství,“ uvedl ve své gratulaci Bidenovi předseda Evropské rady Charles Michel. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell podotkl, že Američané dali najevo touhu po změně prostřednictvím rekordní voličské účasti. Bidenovo vítězství je „velký den pro USA a pro EU“, neboť dává šanci na „obnovu partnerství“, uvedl Borrell.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že silná aliance je dobrá jak pro Evropu, tak pro USA. „Vím, že Joe Biden je výrazným stoupencem naší aliance a těším se na spolupráci s ním,“ napsal na twitteru Stoltenberg.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek