Evropská komise se dohodla na dodávkách slibné vakcíny

11.11.2020
Euroskop.cz, čtk

Evropská komise se dohodla na dodávkách mnohoslibné vakcíny proti koronaviru od firem BioNTech a Pfizer. Informovala o tom včera agentura DPA s odvoláním na zdroje z Komise. Smlouva má být uzavřena dnes. Podle deníku Bild, který o dohodě informoval jako první, si má EU smluvně zajistit 200 milionů dávek s možností rozšíření o dalších 100 milionů.

„Vyjednávání s farmaceutickým průmyslem jsou uzavřena,“ potvrdily dnes zdroje DPA. „Smlouva je v suchu,“ cituje agentura. Deník Bild napsal, že Evropská komise chce smlouvu uzavřít dnes, kdy má celý proces završit formální usnesení členů komise.

Právní zakotvení dodávky na dohled

Informace dnes německé zpravodajské televizi Phoenix potvrdil šéf lidovecké frakce v Evropském parlamentu Manfred Weber. „Smlouvy budou podepsány v nejbližších hodinách a pak budou právně zakotveny i usneseními komise,“ řekl německý politik.

Americká firma Pfizer ve spolupráci s německou BioNTech jako první doložila úspěšná data z rozsáhlé klinické studie vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2. Na základě průběžné analýzy v pondělí firmy oznámily, že jejich vakcína má více než 90procentní účinnost a je tak velká šance na její schválení v USA i první aplikování do konce roku.

Evropská komise s oběma firmami vyjednává už několik měsíců a už v září oznámila, že chce koupit až 300 milionů dávek jejich očkovací látky.

Vakcína bude, ale ještě se neví kdy

Podobné rámcové dohody má EK i se třemi dalšími výrobci vakcín. Členské státy EU se dohodly, že jednání o zajištění vakcín povede jejich jménem Evropská komise. Všech 27 zemí by pak mělo mít zároveň k dispozici vakcíny z prvních dodávek.

Německý europoslanec a expert na zdravotnictví Peter Liese předpokládá, že už během jara a léta příštího roku bude očkováno 150 milionů Evropanů. Experti přitom předpokládají, že zpravidla bude třeba dvojí očkování.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn dnes řekl, že jenom Německo by mělo dostat až 100 milionů dávek vakcíny od společností BioNTech a Pfizer. Německé ministerstvo zdravotnictví dokonce požádalo armádu o pomoc s bezpečným uskladněním vakcín.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier dnes ale upozornil, že stále nikdo neví, kdy bude vakcína proti covidu-19 skutečně k dispozici. „Nikdo neví, kdy a pro kolik lidí to (vakcína) bude k dispozici,“ cituje Altmaiera agentura Reuters.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek