Brusel chce Pákistánu přidat 80 miliónů eur

25.10.2005
Zároveň varoval před možnými katastrofálními dopady blížící se zimy pro zraněné a pro čtyři milióny lidí bez přístřeší v postižených oblastech.

Evropská komise chce poskytnout dalších 80 miliónů eur (asi 2,4 miliardy korun) na odstraňování následků nedávného zemětřesení v Pákistánu. Zároveň varovala před možnými katastrofálními dopady blížící se zimy pro zraněné a pro čtyři milióny lidí bez přístřeší v postižených oblastech.

Ničivé zemětřesení zasáhlo 8. října především území Pákistánu a způsobilo smrt nejméně 50 tisíc osob a čtyři milióny lidí jsou bez přístřeší. Komise již dříve v rychlé reakci uvolnila 13,6 miliónu eur a zhruba 60 miliónů poslaly vlády členských států EU. Komise již dříve v rychlé reakci uvolnila 13,6 milionu eur (asi 400 milionů korun), zhruba 60 milionů eur (1,8 miliardy Kč) poslaly vlády členských států EU.

Nově EK navrhla dát dalších 50 milionů eur (téměř 1,5 miliardy korun) na obnovu a rekonstrukci zničených pákistánských regionů a 30 milionů eur (téměř 900 milionů korun) na pomoc tamním milionům lidí, kteří zůstali bez domova. „Čelíme obrovské humanitární katastrofě a s blížící se zimou se rýsuje další neštěstí pro čtyři miliony lidí bez střechy nad hlavou a zhruba 70.000 zraněných,“ řekl komisař Louis Michel. Jeho kolegyně Benita Ferrerová-Waldnerová dodala, že práce na obnově potrvají řadu let a EK je připravena po celou dobu aktivně pomáhat.

Protože jsou humanitární fondy EK pro letošní rok již vyčerpané, chce komise vzít prostředky z nouzových rezerv a částečně i z rozpočtu na příští rok.

Sdílet tento příspěvek