Turecko prodloužilo průzkum těžby ve sporných vodách Středomoří

23.11.2020
Euroskop, ČTK

Turecko dnes již poněkolikáté prodloužilo průzkum nalezišť ropy a zemního plynu, který ve sporných vodách Středozemního moře provádí loď Oruç Reis. Nové povolení platí do 29. listopadu. Krok by mohl opět zvýšit napětí panující v regionu, varuje agentura Reuters. Atény totiž činnost tohoto plavidla považují za nelegální a vnímají ji jako ohrožení míru a bezpečnosti ve východní části Středozemního moře.

Loď Oruç Reis bude společně s dvěma dalšími plavidly pokračovat v činnosti západně od Kypru, oznámilo dnes turecké námořnictvo. Řecký deník Kathimerini upozornil, že území, na němž Turecko plánuje průzkum provádět, zasahuje až do oblasti vzdálené jen šest námořních mil (11 kilometrů) od řeckého ostrova Kastelorizo.

Turecko a Řecko vedou vleklé spory o právo na průzkumné aktivity ve vodách, jež si přisvojují obě strany. Ankara loď Oruç Reis v září pro zklidnění situace z oblasti stáhla, ale 12. října ji vyslala zpět a její misi od té doby několikrát prodloužila.

Řecko v souvislosti s průzkumem opakovaně obviňuje Turecko z porušování mezinárodního námořního práva. EU na říjnovém summitu pohrozila Turecku sankcemi v případě nových provokací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek