Unie navrhne nové škrty v rámci WTO

26.10.2005
Nejpozději příští týden přijde proto evropský komisař pro obchod Peter Mandelson s novou nabídkou. Zatím navrhl, že EU seškrtá přímé subvence pro exportní ceny zemědělských produktů o 70 procent a výrazně sníží dovozní cla na zboží z ostatních zemí.

Přestaňte své farmáře tolik chránit a nabídněte opravdu podstatné škrty v dotacích v rámci společné zemědělské politiky. To žádají po pětadvacítce států Evropské unie ostatní členové Světové obchodní organizace (WTO), zejména pak Spojené státy a dvacet rozvojových zemí v čele s Brazílií. Pokud se v nejbližších dnech nedohodnou, hrozí prosincovému zasedání organizace v Hongkongu kolaps.

Ještě tento týden, nejpozději však příští, přijde proto evropský komisař pro obchod Peter Mandelson s novou nabídkou. Zatím navrhl, že EU seškrtá přímé subvence pro exportní ceny zemědělských produktů o 70 procent a výrazně sníží dovozní cla na zboží z ostatních zemí.
Spojeným státům je to ale málo. „My jsme nabídli 60 procent z dotací a snížení cel o 55 až 90 procent. Evropa by měla snížit své podpory zemědělcům alespoň o třiaosmdesát procent, aby to bylo vyvážené,“ uvedl hlavní vyjednávač USA Rob Portman.

Francie se bouří

Narychlo svolaná schůzka Rady ministrů ale Mandelsona nakonec podpořila. Jsou ústupky, které požaduje po unii Washington, opravdu tak velké a skutečně ohrožují existenci evropských zemědělců? Vzhledem k tomu, že jde o přímé dotace na export, jedná se o necelé čtyři miliardy eur ročně, ostatní subvence ve výši desítek miliard by farmáři dostávali i nadále.

„V postoji Francie se odrážejí spíše obavy, aby to nebylo vnímáno jako signál, že unie ustupuje od své politiky podpory zemědělství. Vliv na evropské zemědělství by byl ovšem mizivý,“ zhodnotil situaci Antonio Missiroli z Evropského politického centra v Bruselu.

„Francie se staví do pozice ochránce evropských zemědělců. Chce být tak mediálně vnímána. Jinak je to naprosto přehnaný a nafouknutý problém,“ doplnil Daniel Gros, ředitel bruselského Centra pro evropská politická studia.
Přímé cenové dotace se po reformě společné zemědělské politiky týkají jen několika specifických oborů v rámci zemědělství, především mlékárenství a produkce cukru a tabáku.

„Farmáři se bojí snížení cel a tvrdí, že levné produkty zaplaví evropské trhy. Jenže je řada výrobků, a mléčné jsou tento případ, které nemůžete dovážet. Ty se budou muset nadále vyrábět v unii,“ uvedla Ann Mettlerová, šéfka Lisabonské rady, sdružení ekonomů v Bruselu, které se věnuje především konkurenceschopnosti.
V rámci „humbuku“ kolem podpor pro zemědělce zaniká celý přínos posledního kola jednání WTO. Tedy také podstatné uvolnění obchodu s průmyslovými výrobky a službami.

Kolaps nechce nikdo

„Je třeba dosáhnout všestranně výhodné dohody. Evropa nesmí být vnímaná jako sobecký obr,“ uvedl sám Mandelson. Experti se domnívají, že už nebude moci jít příliš za návrh, který vyjednávačům v Ženevě předložil.
Hrozící kolaps jednání v Hongkongu by byl už druhý v rámci tohoto kola WTO. Dokončeno mělo být už na konci loňského roku, jenže ztroskotaly rozhovory v mexickém Cancúnu roku 2003.

„Pokud to i tentokrát nevyjde, bude to velice špatné pro světový obchod, ale také velký problém pro unii. Bude vnímána jako ten zlý, ten, který něčemu brání. Navíc by padly všechny výhody na úkor záchrany několika málo pracovních míst. Vždyť v evropském zemědělství pracují asi tři procenta obyvatel,“ řekla Mettlerová.

Sdílet tento příspěvek