Británie jako první schválila covidovou vakcínu Pfizer-BioNTech

03.12.2020
Euroskop, čtk

Británie včera jako první na světě schválila pro nouzové použití vakcínu proti covidu-19 od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Dostupná má být po celé zemi od příštího týdne. S odvoláním na britskou vládu o tom informovala agentura Reuters.

„Vláda dnes přijala doporučení lékové agentury MHRA schválit vakcínu proti covidu-19 od Pfizeru a BioNTechu k použití,“ uvedl včera kabinet. „Vakcína bude v Británii dostupná od příštího týdne,“ píše se v prohlášení.

Premiér Boris Johnson na twitteru označil schválení za „úžasnou“ zprávu. „Je to právě ochrana vakcínami, která nám nakonec umožní vrátit se k našim životům a opět rozhýbat hospodářství,“ uvedl.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl, že na přijetí očkovací látky je připravena zhruba padesátka nemocnic po celé zemi. S distribucí prvních 800.000 dávek pomůže i armáda. „Jsem velmi hrdý, že Spojené království je první zemí na světě, která má klinicky schválenou vakcínu,“ uvedl. Agentura Reuters připomněla, že svými vakcínami obyvatele očkují už i Čína a Rusko.

Podle hlavního zdravotnického poradce britské vlády Chrise Whittyho potrvá až do jara, než se vakcína dostane všem lidem z nejvíce zranitelných skupin, kteří o ni projeví zájem. První na řadě mají být zaměstnanci ve zdravotnictví a obyvatelé domovů pro seniory, dále by se vakcína měla podat starším lidem.

Spojené království, které má zhruba 67 milionů obyvatel, si u společností Pfizer a BioNTech objednalo 40 milionů dávek očkovací látky, tedy dostatek pro 20 milionů lidí. Aby vakcína člověka ochránila, musí ji lékaři podat ve dvou dávkách s odstupem tří týdnů.

Podle Johnsonovy mluvčí Allegry Strattonové premiér nevylučuje možnost, že se vakcínou sám nechá naočkovat před televizními kamerami. Učinil by tak ovšem až poté, co se vakcína dostane k těm nejzranitelnějším, dodala. Johnson musel být v dubnu po nákaze koronavirem převezen na jednotku intenzivní péče, kde podle svých slov bojoval o život.

Britská agentura MHRA schválila vakcínu v rekordním čase

Podle agentury Reuters schválila britská agentura MHRA vakcínu v rekordním čase. V USA se bude regulátor FDA radit o podmínečném schválení očkovací látky firem Pfizer a BioNTech teprve 10. prosince. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v úterý oznámila, že přípravek doporučí Evropské komisi k podmínečné registraci nejprve 29. prosince.

V reakci na dnešní informace z Británie EMA uvedla, že její schvalovací proces je bezpečnější, založený na větším množství důkazů a kontrol.

Šéfka MHRA June Raineová ale upozornila, že britský schvalovací proces začal již v polovině roku a byl „mimořádně důkladný a vědecky přísný“. „Bezpečnost lidí bude vždy na prvním místě,“ uvedla Raineová.

Za skutečnost, že Británie schválila preparát jako první na světě, podle Hancocka vděčí Spojné království brexitu. Řekl, že díky odchodu z EU britský regulátor mohl postupovat rychleji a nečekat na stanovisko evropského úřadu.

Na to poněkud ironicky zareagoval německý ministr zdravotnictví Jens Spahn: „BioNtech je evropský vývoj, z Evropské unie. Fakt, že tento produkt EU je natolik dobrý, že ho Británie schválila tak rychle, ukazuje, že v této krizi je nejlepší celoevropská i mezinárodní spolupráce.“

Očkovací látka má podle klinických testů až 95procentní účinnost

Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Údaj se vztahuje k ochraně před covidem-19. Do jaké míry chrání před nákazou koronavirem SARS-CoV-2, který nemoc způsobuje, zatím není jasné. Přípravek přitom podle výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky. V nejohroženější skupině starších lidí je účinnost 94 procent.

Nákup až 300 milionů dávek této vakcíny schválila už v listopadu Evropská komise a žádost o schválení mimořádného nasazení látky si firmy rovněž v listopadu podaly ve Spojených státech. Agentura DPA dříve uvedla, že Pfizer a BioNTech požádaly o registraci vakcíny i v Británii, Austrálii, Kanadě či Japonsku. Na vývoji dalších vakcín také pracují desítky firem po celém světě, britské úřady rovněž zvažují další látku od farmaceutické společnosti AstraZeneca.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek