Brexitová jednání pokračují, Johnson se sejde s von der Leyenovou

09.12.2020
Euroskop, ČTK

K dalším rozhovorům o budoucích vztazích Evropské unie a Británie dnes v Bruselu zasednou šéf britské vlády Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Navzdory horečným vyjednáváním v posledních dnech se oběma stranám dosud nepodařilo dospět k dohodě, která by upravovala vztahy Londýna s Bruselem po konci brexitového přechodného období.

Von der Leyenová s Johnsonem jednala telefonicky již v pondělí, po rozhovoru však lídři vydali společné prohlášení, podle kterého ani jedna ze stran neustoupila v trojici sporných bodů: pravidlech hospodářské soutěže, dohledu nad řešením sporů a rybolovných právech.

Další názorové rozmíšky se však patrně podařilo vyřešit; britská vláda v úterý oznámila, že z návrhu zákona o vnitřním trhu vypustí pasáže porušující dříve podepsanou brexitovou úmluvu.

Británie opustila evropský blok v lednu a přechodné období, kdy se stále řídí stejnými pravidly jako v době svého členství, skončí poslední den letošního roku. Právě v přechodném období chtěly strany domluvit a sepsat, jak si představují své vztahy od počátku roku 2021. Pokud nenajdou shodu v nejbližších dnech, aby případnou úmluvu mohly do konce roku prostudovat, prodebatovat a schválit parlamenty, zkomplikují od ledna obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek