Bez dohody má britské vody před rybáři EU chránit námořnictvo

14.12.2020
Euroskop, čtk

V případě, že se Británii a Evropské unii nepodaří v následujících dnech uzavřít dohodu o budoucích vztazích, budou od 1. ledna vody Spojeného království střežit čtyři lodě britského námořnictva. Dohlížet mají na to, aby v nich nelovili rybáři jiných evropských států, napsal v pátek list The Guardian. Zachování současných práv na rybolov v okolí Británie je jedním ze tří sporných témat blokujících uzavření dohody.

Zhruba 80metrů dlouhá ozbrojená plavidla budou mít pravomoci zastavit, zkontrolovat a v krajním případě i zadržet veškeré rybářské lodě zemí EU, které budou lovit v britské výlučné ekonomické zóně (EEZ). Ta může sahat až 320 kilometrů od pobřeží, píše list s odvoláním na zdroje z námořnictva.

Lodě jsou vybaveny i kulomety, nečeká se však, že by je proti rybářům námořnictvo použilo. „Udělali jsme vše pro to, abychom se ujistili, že jsme připraveni na všechny možnosti,“ cituje The Guardian tento zdroj.

Nastanou nové „tresčí války“?

List v této souvislosti připomíná takzvané tresčí války mezi Británií a Islandem v 50. a 70. letech minulého století. Mezi oběma zeměmi se tehdy rozhořel spor ohledně na vod bohatých na ryby nedaleko Islandu, během kterého docházelo k vášnivým střetům. Rybáři si navzájem prořezávali sítě či do sebe naráželi loděmi. V několika případech došlo i na střelbu, konflikt se však obešel bez obětí.

Británie opustila evropský blok v lednu a přechodné období, kdy se stále řídí stejnými pravidly jako v době svého členství, skončí poslední den letošního roku. Na uzavření dohody mají obě strany několik posledních dní. Větší část jejího texti je již hotová, vedle rybolovu se však stále panují neshody ohledně pravidel hospodářské soutěže a dohledu nad řešením sporů. Británie chce pro své rybáře výrazně vyšší podíl na úlovcích, než jim v britských vodách zaručuje dosavadní uspořádání. Francie, Nizozemsko a další pobřežní státy však nechtějí na britské požadavky přistoupit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek