EU prodloužila o půl roku hospodářské sankce proti Rusku

17.12.2020
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie dnes schválily půlroční prodloužení hospodářských sankcí uvalených na Rusko za jeho roli v krizi na východě Ukrajiny. Postihy zaměřené na banky, energetické podniky či dovoz zbraní se EU rozhodla prodloužit již podvanácté, neboť Moskva podle ní dál neplní podmínky mírové dohody z Minsku. Informovala o tom Rada EU. Sankce budou v platnosti nejméně do konce července příštího roku.

O prodloužení sankcí rozhodli prezidenti a premiéři unijních zemí minulý čtvrtek na summitu v Bruselu. Ministři členských států evropského bloku dnes jejich politické rozhodnutí formálně potvrdili. „Rozhodnutí Rady EU vychází z posledního hodnocení stavu plnění Minských dohod,“ zdůvodnil dnes prodloužení sankcí orgán sdružující vlády členských států.

Postihy přijaté v roce 2014 prodlužuje evropský blok v půlročních intervalech už podvanácté. Sankce omezují přístup některých ruských bank a společností na kapitálové trhy EU, zakazují některé formy finanční pomoci a zprostředkování pro ruské finanční instituce. Zakazují také dovoz a vývoz jakéhokoli zboží, které by mohlo Rusko vojensky využít.

Rusko bude mít omezený přístup k určitým technologiím

Rusko bude mít v souvislosti s postihy rovněž dál omezený přístup k některým citlivým technologiím, které lze využít v ruském energetickém odvětví, například pro těžbu a průzkum ropy.

V převážně ruskojazyčném Donbasu na východě Ukrajiny propuklo povstání proruských separatistů v roce 2014. Boje s vojsky prozápadní vlády v Kyjevě si dosud vyžádaly více než 13.000 mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva to popírá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek