EP chce schválit dohodu s Británií jen, když bude do neděle

17.12.2020
Euroskop, čtk

Evropský parlament schválí dohodu o budoucích vztazích Evropské unie a Británie jen v případě, že bude hotova do neděle. Shodli se na tom dnes lídři parlamentních politických skupin. Podle hlavního vyjednávače EU Michela Barniera přinesly vrcholící intenzivní rozhovory posun, poslední sporné body však stále vyřešeny nejsou. Činitelé v Bruselu i Londýně zůstávají ohledně možnosti uzavření rozhovorů tento týden opatrní.

Rozhovory o budoucích vztazích, které obě strany vedou od lednového britského odchodu z evropského bloku, stále nevedly k dohodě kvůli sporům okolo rybolovu a pravidel hospodářské soutěže. Do konce přechodného období pro vyjednání a schválení dohody přitom zbývají pouhé dva týdny.

„Nenecháme se tlačit do rychlého schvalování dohody o brexitu před koncem roku, pokud nedostaneme text do neděle,“ uvádí podle šéfky europarlamentních socialistů Iratxe Garcíaové text prohlášení, na němž se dnes zástupci politických skupin shodli s předsedou EP Davidem Sassolim.

Obě strany kalkulují s mimořádným zasedáním mezi svátky

Souhlas Evropského i britského parlamentu je potřebný proto, aby dohoda vstoupila v platnost. Britský premiér Boris Johnson dal ve středu najevo, že je připraven poslance mimořádně svolat po Vánocích, pokud by do té doby byl text hotov. Také europarlament počítá s možností mimořádného jednání v posledních dnech roku, podle dnešního prohlášení však pouze v případě, že bude dohoda ještě tento týden.

Diplomaté některých unijních zemí přitom již zmínili možnost, že by dohoda mohla začít platit v rámci takzvaného předběžného provádění i bez souhlasu parlamentu, který by ji mohl schválit až dodatečně v lednu. Tato možnost se však řadě poslanců nelíbí, neboť jim podle nich výrazně ztěžuje případné odmítnutí smlouvy.

Poslední dny a hodiny přinesly posun

O aktuálním vývoji jednání dnes europoslance informoval Barnier, podle něhož přinesly poslední dny a hodiny „dobrý posun“, zbývají však poslední překážky. „Podepíšeme jen dohodu, která ochrání zájmy a principy EU,“ napsal na twitteru.

Podle unijních činitelů se obě země přiblížili shodě v otázce státní podpory firem, největší překážkou však jsou stále bezvýsledné debaty o právu na rybolov v britských vodách.

Pokud se sedmadvacítka evropských zemí do konce roku nedomluví s Británií na uspořádání budoucích obchodních vztahů, zkomplikují od ledna obchod přes Lamanšský průliv cla a kvóty. To bude podle ekonomů další rána pro hospodářství stižené koronavirovou krizí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek