Evropský parlament odsoudil perzekuci Ujgurů v Číně

18.12.2020
Euroskop, čtk

Evropský parlament ve čtvrtek schválil rezoluci odsuzující zacházení, kterému čelí příslušníci etnické menšiny Ujgurů v Číně. Rezoluce byla schválena výraznou většinou 604 hlasů, proti bylo pouze 20 europoslanců, uvádí agentura AFP. Poslanci také vyzvali Evropskou komisi a jednotlivé členské státy, aby vyvíjely v oblasti dodržování lidských práv na Čínu větší tlak. Peking se k rezoluci zatím nevyjádřil.

Rezoluce Evropského parlamentu odsuzuje věznění Ujgurů v táborech, kde jsou vystaveni nuceným pracem a politické agitaci. Podle Číny se jedná o tábory, kde dochází k rekvalifikaci Ujgurů. Poslanci vyzvali Čínu, aby propustila ujgurského akademika Ilhama Tohtiho, který loni obdržel Sacharovovu cenu. Tu Evropský parlament každoročně uděluje osobnostem či hnutím, jež se vyznamenaly při obhajobě lidských práv a svobodného myšlení.

Parlament odsoudil rozsáhlé používání technologií ke sledování lidí

Evropský parlament také odsoudil „rozšířené používání technologií“ k dohledu nad členy této etnické menšiny. Rezoluce zmiňuje rozsáhlé používání GPS mapování či programů na rozpoznávání obličejů.

Evropský parlament se také přidal k výzvě, aby Čína umožnila nezávislou inspekční misi pozorovatelů, novinářů a představitelů EU v autonomní oblasti Sin-ťiang, kterou Ujgurové obývají. K umožnění inspekce oblasti členské státy vyzvaly Čínu v polovině září, apel je ale zatím bez výsledku.

Předmětem kritiky zejména přístup Číny k ujgurské menšině

Čína čelí kritice za zacházení s Ujgury ze strany organizací na ochranu lidských práv a mnoha zemí. Soustavné porušování lidských práv Ujgurů mimo jiné silně kritizují Spojené státy. Čína ale odmítá, že by nedodržovala lidská práva příslušníků této menšiny, která je většinově islámského vyznání.

Tlakům kvůli situaci ujgurské menšiny čelí i čínské firmy. Společnost Huawei přišla z tohoto důvodu o spolupráci se známým fotbalistou Antoinem Griezmannem. Po nedávné reportáži britské stanice BBC světové oděvní firmy čelí výzvám, aby nekupovaly bavlnu z oblasti Sin-ťiang.

Skupina Alibaba byla ve čtvrtek kritizována za to, že její programy pro rozpoznávání obličeje mohou sloužit k etnické diskriminaci. Skupina to ale odmítla a tvrdí, že funkce rozpoznávání etnicity uživatelů nebyla nikdy zavedena, ale pouze zkušebně testována.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek