Britská mutace viru

21.12.2020
Euroskop.cz, čtk, čtk fotobanka

Mutace koronaviru SARS-CoV-2, která se šíří na jihu Anglie, není pod kontrolou a bude velmi složité její rozmach potlačit. Takto se včera vyjádřil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock poté, co vládní experti vyhodnotili, že nový virový kmen je nakažlivější než ostatní. Británie dnes ohlásila rekordní přírůstek infikovaných koronavirem. Vývoj sleduje Světová zdravotnická organizace (WHO) a začínají reagovat i státy Evropské unie, které omezují spojení s Británií. Itálie ohlásila, že má pacienta nakaženého novým kmenem koronaviru, zjištěným v Británii. Pacient a jeho partner se podle ministerstva zdravotnictví nedávno vrátili z Británie, a to přes římské letiště.

Kvůli vysoce nakažlivé mutaci koronaviru SARS-CoV-2, která se šíří na jihu Anglie, ruší přílety z Británie řada země včetně těch mimoevropských. Nejnověji jsou mezi nimi například Kanada, Polsko a Dánsko. Podle BBC se k omezení cestování z Británie chystají například také Izrael, Írán, Chorvatsko, Argentina, Chile, Maroko nebo Kuvajt.

Už o víkendu oznámily mnohé evropské státy, že dočasně zakážou leteckou přepravu cestujících z Británie. Jsou mezi nimi Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Belgie, Rakousko, Irsko, Bulharsko či Turecko. Učinily tak poté, co britský premiér Boris Johnson oznámil drastická omezení pohybu v jižní Anglii kvůli rychle přibývajícím případům koronavirové nákazy, což úřady přičítají i odhalené koronavirové mutaci.

Česká republika v neděli zavedla karanténu pro cestovatele ze Spojeného království a dnes ráno ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že i Česko zastaví lety z Británie od dnešních 12:00.

Zákazy letů z Británie se v jednotlivých zemích liší. Například Francie toto omezení vyhlásila zatím na 48 hodin od nedělní půlnoci. Netýká se však jen letecké osobní přepravy, ale také nákladní dopravy pod Lamanšským průlivem.

Francouzské úřady tvrdí, že potřebují čas na hledání řešení, jak hrozbě čelit. Francie chce obnovit nákladní dopravu co nejdříve, řekl dnes ráno britský ministr dopravy Grant Shapps. Zastaveny byly také vlakové spoje Eurostar z Londýna do evropských metropolí Paříže, Bruselu a Amsterodamu.

Zatímco například Belgie od půlnoci zakázala lety z Británie podle premiéra Alexandera De Crooa „z opatrnosti“ na 24 hodin, italský zákaz má trvat do 6. ledna.

Kanadský premiér Justin Trudeau ohlásil zákaz letů z Británie od půlnoci, a sice na 72 hodin. Dánsko dnes oznámilo, že přerušuje lety z Británie na 48 hodin od dnešních 10:00. Středoamerický Salvador nevpustí do země nikoho, kdo navštívil Británii v posledních 30 dnech.

Nová mutace koronaviru se v Británii objevila už v září a v listopadu tvořila zhruba čtvrtinu případů infekce v Londýně. V polovině prosince už to byly téměř dvě třetiny, píše BBC. Nová mutace koronaviru byla zaznamenána i mimo Anglii. Například Austrálie hlásí 83 případů ve státě Nový Jižní Wales a v regionu severně od Sydney. Objevily se také v Dánsku, v Nizozemsku a v Itálii.

Významné šíření jisté mutace koronaviru v částech Anglie oznámila britská vláda v pondělí. V sobotu pak premiér Boris Johnson řekl, že nový kmen může být až o 70 procent nakažlivější než ten, který dosud v Británii převládal.

Experti včetně těch z WHO zatím nemají důkazy, že by zmutovaný virus vyvolával těžší případy nemoci covid-19 nebo že by u něj neúčinkovaly vyvinuté vakcíny. Přesto situace vzbuzuje mezi vědci i vládními pracovníky značné znepokojení a premiér Johnson v sobotu reagoval zavedením nejtvrdších karanténních opatření v Londýně a v dalších oblastech Anglie. WHO uvedla, že je s britskými činiteli v těsném kontaktu.

„Nová varianta (viru) se vymkla kontrole,“ řekl včera v rozhovoru s televizí BBC ministr Hancock. „Vzhledem k tomu, oč rychleji se tato nová varianta šíří, bude velmi složité udržet ji na uzdě, dokud není široce nasazená vakcína,“ komentoval situaci v jiném interview.

Británie včera ohlásila rekordních 35.928 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což je skoro dvojnásobek než před týdnem, kdy jich bylo 18.447, upozornila BBC. Podle Hancocka je v britských nemocnicích asi 18.000 lidí s covidem-19, což je prý číslo těsně pod maximální hodnotou z doby prvního vrcholu epidemie.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek