MZV nemá informace o Češích v Británii v urgentní nouzi

22.12.2020
Euroskop.cz, čtk

Ministerstvo zahraničí nyní nemá informace o tom, že by v Británii byl někdo z českých občanů v urgentní nouzi. Situaci na včerejším zasedání projednala také vláda. Všem českým občanům v Británii, kteří se zaregistrovali v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD, bylo v neděli zasláno upozornění. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo zahraničí. Ministr Tomáš Petříček (ČSSD) později ČTK napsal, že mluvit přímo o repatriacích z Británie je v tuto chvíli možná předčasné.

Česká republika zastavila od včerejšího poledne lety z Velké Británie. Zákaz má platit nejdéle do konce roku. Do té doby bylo mezi Prahou a Velkou Británií naplánováno kolem 30 zpátečních letů. Lety do Británie zakázány nejsou. Lety ruší i další evropské státy kvůli nové mutaci koronaviru, která byla zjištěna na jihu Anglie a podle expertů se může šířit rychleji než ostatní kmeny. Už od neděle musí lidé přijíždějící z Británie do Česka nastoupit do povinné domácí karantény.

Česká republika dočasným zastavením letů podle resortu zahraničí reaguje, podobně jako další státy EU, na nedostatek informací o šíření nové mutace koronaviru v Británii. „Opatření se mohou dále upravovat a sjednocovat po dnešním jednání na evropské úrovni (IPCR),“ uvedl úřad. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že evropská koordinace je prioritou, aby se nemohlo stávat, že někdo se opatřením vyhne přestupem v zemi, která letům z Británie nebrání.

„V současné době nemáme informace o tom, že by v Británii byl někdo z českých občanů v urgentní nouzi. Všem českým občanům v Británii, kteří jsou zaregistrováni v databázi DROZD, bylo v neděli zasláno upozornění,“ dodalo ministerstvo.

Ministr později na dotaz ČTK uvedl, že prioritou je pomoci lidem, kteří nemají v Británii žádné zázemí. „Mluvit přímo o repatriacích je v tuto chvíli možná předčasné. Vycházejme z toho, že platná opatření jsou dočasná a podle vývoje situace mohou dostát změn,“ napsal v SMS.

Hamáček uvedl, že zastavení letů bylo první reakcí, která měla minimalizovat riziko. Teprve se bude řešit, jak dlouho bude opatření trvat. Totéž podle něj platí i o dalších záležitostech. „Budeme se muset zabývat situací občanů, celá řada z nich neplánovala pobývat na svátky ve Velké Británii,“ řekl.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je problém českých občanů s návratem dán i tím, že Francie a země Beneluxu „téměř odřízly i pozemní dopravu. „V současné době ministerstvo zahraničí koná tak, aby se o občany postaralo na místě. Ve chvíli, kdy nevíme, jaké je reálné nebezpečí pro nový koronavirus a co by to znamenalo, tak by nebylo asi správné na jednu stranu zakázat lety a na druhou stranu pro tyto lidi poslat letadlo,“ poznamenal na tiskové konferenci po jednání vlády.

Britské velvyslanectví v Praze na dotaz ČTK uvedlo, že se na něj od nedělního večera obracejí britští i čeští občané, kteří se vracejí z Británie, případně se chystali vycestovat. Češi v zemi, kterých se opatření týká, by podle velvyslanectví měli kontaktovat českou ambasádu v Londýně. Velvyslanectví v ČR pravidelně informuje na sociálních sítích a webu.

Zájem o návrat Čechů evidují i personální agentury. „S nástupem druhé vlny jsme zaznamenali záměr některých Čechů pracujících v Británii vrátit se zpět do ČR. Někteří z nich tak učinili, ale šlo spíše o jednotky než o masivní odliv lidí z britských ostrovů,“ řekla ČTK marketingová manažerka Hays pro ČR Kristýna Králová.

Lidé, kteří strávili v Británii alespoň 24 hodin, nyní po návratu povinně nastupují do karantény. Pátý až sedmý den po příjezdu do Česka podstoupí PCR test na nemoc covid-19. Když bude test negativní, karanténa jim skončí. V opačném případě bude domácí izolace trvat deset dní.

Karanténa se týká všech cestujících, kteří přicestovali z Británie do ČR od nedělních 15:30. Cestující museli před odletem vyplnit povinný Příjezdový formulář. Dodržování platných podmínek při překračování státních hranic kontroluje na letišti cizinecká policie, která cestující o aktuálních pravidlech rovněž informuje během hraniční kontroly. Cestující se pak musí řídit podle opatření ministerstva zdravotnictví.

Británie už dříve patřila v takzvaném cestovatelském semaforu do nejhoršího stupně, mezi červené země. Lidé, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech více než 12 hodin, museli při příjezdu do Česka vyplnit formulář a podstoupit test na covid-19, nebo se prokázat aktuálním testem z ciziny.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek