Libra posiluje v reakci na zprávy o blízké dohodě Británie s EU

24.12.2020
Euroskop.cz, čtk

Britská libra posiluje v reakci na zprávy, že dohoda mezi Evropskou unií a Británií o budoucích vztazích se blíží a podle unijního diplomata, který mluvil s agenturou Reuters. K euru libra před 17:00 SEČ přidávala téměř procento, k dolaru byla silnější o 1,3 procenta a prodávala se za 1,3531 USD. Po třech dnech se naopak zastavil růst dolaru, protože investoři jsou v očekávání dohody ochotnější k riskantnějším obchodům.

„Trh odhaduje, že dohoda bude uzavřena za jeden nebo dva dny,“ uvedl analytik Lee Hardman ze společnosti MUG. Libra by se podle něj mohla vyšplhat až na 1,36 nebo 1,37 dolaru.

Oznámení dohody každou chvíli

Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje informovala, že se unijní státy začínají připravovat na uvedení dohody o obchodních vztazích s Británií do praxe od 1. ledna. To podle Reuters naznačuje, že dohoda bude oznámena každou chvíli.

Vůči americkému dolaru opět posilují vedle libry a eura i rizikovější měny jako australský, kanadský a novozélandský dolar. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu ztrácel 0,4 procenta na 90,26 bodu. Index letos oslabil o více než šest procent, protože investoři předpokládají, že americká centrální banka (Fed) bude dál udržovat velmi rozvolněnou měnovou politiku.

Signály o blížící se dohodě mezi EU a Británií zatlačily do pozadí zprávu o pohrůžce prezidenta Donalda Trumpa, že nepodepíše balík stimulačních opatření, který v pondělí večer schválily obě komory amerického Kongresu.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek