Británie zveřejnila text dohody s EU o budoucích vztazích

26.12.2020
Euroskop, ČTK

Britská vláda dnes zveřejnila plné znění textu dohody s Evropskou unií o budoucích vztazích. Dokument má 1246 stran a 800 stran příloh. Věnuje se vzájemnému obchodu, jaderné energii pro civilní i vojenské účely nebo výměně utajovaných informací. Nová pravidla pro vzájemné vztahy začnou platit od 1. ledna.

Británie po referendu z roku 2016 opustila Evropskou unii letos 31. ledna. Přechodné období, během něhož měly být dohodnuty detaily budoucích vztahů, skončí 31. prosince. Dohoda, kterou obě strany po vleklých jednáních domluvily 24. prosince, bude agentury Reuters pro Británii největší změnou od rozpadu britského koloniálního impéria.

Hlavním cílem náročných rozhovorů bylo zajistit nerušenou obchodní výměnu, která nebude zatížena cly. Pro britskou ekonomiku je významný sektor finančních služeb, kde se obě strany dohodly „vytvořit příznivé prostředí pro rozvoj obchodu a investic mezi stranami.“ Podrobně se dohoda věnuje pohybu zboží a osob letecky i po zemi, rybolovu, léčivům, chemikáliím nebo obchodu s vínem.

Dohodu ještě musí potvrdit členské země unie, hlasovat o ní bude europarlament, zřejmě na počátku příštího roku. Britští poslanci se k hlasování o dohodě mají sejít 30. prosince.

Zdroj: Pixabay.com

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek