USA zvyšuje cla na zboží z EU kvůli sporu kolem civilních letadel

31.12.2020
Euroskop.cz, ČTK

Američtí činitelé ve středu oznámili, že Spojené státy zvyšují cla na dovoz vybraných produktů z Evropské unie včetně součástí do letadel a vín z Francie a Německa. S odvoláním na prohlášení úřadu amerického obchodního zmocněnce to uvedla agentura Reuters. Opatření jsou dalším krokem v dlouholetém sporu mezi Washingtonem a Bruselem kolem podpory výrobců civilních letadel.

Úřad obchodního zmocněnce údajně ohlásil dodatečná cla na letecké součástky, některá neperlivá vína a také koňaky a další alkoholické nápoje ze dvou zmíněných evropských zemí. Prohlášení neuvádělo, kdy nový režim nabude platnosti, nicméně předesílalo brzké zveřejnění dalších podrobností.

O krocích v tomto duchu se na podzim spekulovalo poté, co EU zavedla cla na dovoz z USA v reakci na podporu poskytovanou Washingtonem společnosti Boeing. Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer ve středu uvedl, že unie opatření nastavila nespravedlivě.

„EU musí přijmout opatření, aby tuto nespravedlnost vykompenzovala,“ cituje Lightizera Reuters.

Transatlantický spor kolem pomoci výrobcům letadel se táhne už 16 let. Před zavedením unijních cel v souvislosti s podporou Boeingu zavedly Spojené státy cla na evropské zboží kvůli subvencování evropského výrobce letadel Airbus. Evropská komise v listopadu vzkázala, že pokud nová americká administrativa tyto tarify zruší, je připravena vyjednávat o zrušení těch unijních.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek