Agentura: Odchod Britů z EU neznamená konec výměnných výjezdů

06.01.2021
Euroskop, ČTK

Odchod Británie z programu výměny studentů Erasmus+ v souvislosti s brexitem od začátku tohoto roku neznamená konec studijních výjezdů z Česka do této země. Školy a další vzdělávací instituce budou moci ještě v akademickém roce 2022/2023 dokončovat projekty financované z programového období let 2014 až 2020. V těchto projektech mohou vyrazit do Británie stále za podmínek, které pro ně platily dosud. Spolupráce s britskými protějšky bude možná i později, ale už podle jiných dohod.

Británie se při uzavření dohody o brexitu s EU rozhodla, že se programu Erasmus+ už nebude účastnit. Například rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová na konci prosince uvedla, že se to negativně odrazí v počtu výjezdů studentů do této země. Podle ní se budou pobyty v Británii financovat z velmi omezených finančních zdrojů, což považuje za špatné.

Podle mluvčí DZS Lucie Durcové nebudou změnami zasaženi studenti, kteří v Británii díky Erasmu aktuálně studují, ani ti, kteří byli k výjezdu přijati, ale ještě nevycestovali. „Ještě v akademickém roce 2022/2023 mohou školy a další vzdělávací instituce dokončovat projekty financované z programového období 2014 až 2020, a studenti i zaměstnanci tak budou moci vyrazit do Velké Británie za podmínek, které pro ně platily dosud,“ řekla.

Občané EU, a tedy i ČR, kteří po začátku tohoto roku přijíždí do Británie na Erasmus nebo jiný výměnný pobyt trvající do šesti měsíců nebudou muset žádat o studentské vízum. Pokud budou studenti chtít v Británii pobývat delší dobu než šest měsíců, pak si studentské vízum musí zajistit, doplnila Durcová.

Změna související s odchodem Británie z EU se týká projektů, které budou vznikat v programovém období Erasmus pro roky 2021 až 2027. Spolupráce s britskými protějšky ale podle DZS bude možná i dál, a to buď formou bilaterálních dohod, nebo podle pravidel programu Erasmus+ pro spolupráci se zeměmi mimo EU. V Británii pak má vzniknout nový stipendijní Turingův program, který by měl podle DZS umožnit studijní a pracovní výjezdy do zahraničí britským studentům.

Británie patřila v uplynulých letech v programu Erasmus u českých studentů a zaměstnanců dlouhodobě k nejvyhledávanějším destinacím. V letech 2014 až 2020 tam díky Erasmu podle údajů DZS vyrazilo více než 10.000 Čechů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek