EU zavádí předběžná cla na tureckou ocel

08.01.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie zavádí od pátku předběžná cla na produkty z Turecka vyrobené ze železa a oceli válcované za tepla. Brusel tím reaguje na vyšetřování stížností, že turečtí vývozci prodávají tyto výrobky za nepřiměřeně nízké ceny. Vyplývá to z oznámení, které EU zveřejnila v úředním věstníku. Cla se pohybují od 4,8 procenta do 7,6 procenta.

Cla se dotknou tureckých firem Erdemir, Isdemir, Çolakoglu Metalurji a Habaş. Platit budou šest měsíců, do té doby hodlá unie dokončit vyšetřování.

EU začala dovoz z Turecka vyšetřovat v květnu, a to po stížnosti evropské asociace Eurofer. Ta upozornila, že se spotřeba oceli v EU v roce 2019 snížila proti roku 2016 o čtyři procenta, zatímco turecké firmy ve stejném období zvýšily podíl na trhu na 8,1 procenta z 2,8 procenta. Částečně k tomu pomohly i zásahy EU proti dalším předním vývozcům oceli, jako je Čína a Brazílie. Vyšetřování ale ukázalo, že ceny tureckých výrobků celkově vzrostly, stále jsou však nižší, než ceny producentů v EU.

Turecko loni vyvezlo do EU za tepla válcovanou ocel za tři miliardy USD (téměř 64 miliard Kč), uvedl náměstek předsedy svazu tureckých vývozců oceli Ugur Dalbeler.

Ještě v roce 2018 bylo Turecko předním dovozcem hotových ocelových proudků do EU, jeho vývoz vzrostl o 65 procent na 6,17 milionu tun. EU však zavedla opatření na kontrolu dovozu oceli, aby ochránila domácí výrobce, když Washington zavedl 25procentní clo na dovoz oceli a uzavřel své trhy pro mnoho vývozců. Dovoz turecké oceli do EU tak podléhá kvótám, připomíná Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek