Iceland v ČR se zásadních výpadků zboží kvůli brexitu neobává

15.01.2021
Euroskop, ČTK

Řetězec Iceland se zásadních výpadků zboží kvůli dokončení odchodu Británie z Evropské unie neobává. Prodejny i e-shop jsou dostatečně zásobené. Chystá obměnu sortimentu, většina oblíbených produktů ale v nabídce zůstane. Anglickou slaninu a tepelně neopracované maso, které se ze Spojeného království nyní nesmí vyvážet, zatím nahradí produkty od lokálních dodavatelů. Definitivní ukončení svazku Británie s EU by nemělo mít podle obchodní sítě ani vliv na ceny. Iceland to ve čtvrtek uvedl v tiskové zprávě.

Řetězec se podle své marketingové ředitelky Daniely Vlnové na situaci nových obchodních podmínek mezi Británií a EU dopředu připravil. Má dostatečné zásoby chlazených produktů jako jsou sýry či džusy i mražených, například ryb, pizz, hotových jídel či zmrzlin.

„Procesy související s brexitem jsou pro nás administrativně velmi náročné, děláme maximum pro to, aby se to našich zákazníků nedotklo. Sortiment projde určitou obměnou, ale ta je u nás prováděna v pravidelných intervalech a nebude nijak výrazná,“ uvedla Vlnová.

Britská síť Marks & Spencer tento týden české zákazníky v SMS informovala, že od pátku dočasně uzavře pět prodejen, ve kterých dosud prodávala potraviny. Pro další nákupy je odkázala do on-line supermarketu Rohlik.cz, se kterým spolupracuje. I zde se ale omlouvá na dočasnou nedostupnost některých výrobků.

Centrála Marks & Spencer minulý týden varovala, že dohoda o uspořádání vztahů mezi Británií a EU bude mít výrazný dopad na prodej v jejích obchodech v unii. Větší byrokracie způsobí zpoždění dodávek. Za zranitelné společnost označila mimo jiné i obchody v ČR.

Spojené království z unie vystoupilo loni na konci ledna. Do konce roku trvalo přechodné období, kdy bylo nutné doladit všechny zbývající otázky, zejména obchodní vztahy. Dohodu o novém uspořádání vztahů uzavřeli zástupci Británie a EU na Štědrý den. I když není obchod zatížen cly a kvótami, byrokratická zátěž je mnohem větší.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek