Nástup Bidena je začátkem nových vztahů, shodli se lídři EU

20.01.2021
Euroskop.cz, ČTK

Nástup nového amerického prezidenta Joea Bidena je šancí oživit vztahy Evropské unie se Spojenými státy, které za poslední čtyři roky značně utrpěly. V den Bidenovy inaugurace to prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel, podle něhož EU nabízí Washingtonu novou spolupráci na klíčových globálních tématech. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v debatě s europoslanci řekla, že silným začátkem nové éry vztahů může být americký návrat k pařížské dohodě o klimatu.

„Po dlouhých čtyřech letech má Evropa v Bílém domě znovu přítele,“ prohlásila von der Leyenová v narážce na odchod Donalda Trumpa, který mimo jiné odmítal uznat závažnost klimatických změn či zaváděl cla na evropské zboží.

Michel Bidenovi vzkázal, že EU je připravena obnovené partnerství postavit na pěti prioritách. Vedle boje proti změnám klimatu je to i společný postup proti pandemii covidu-19, který Trump rovněž odmítal. Unie chce spolupracovat také na oživení ekonomik zasažených pandemií, posílení oslabené role globálních organizací a multilaterálních dohod a na mírovém řešení konfliktů ve světě.

„Máme mezi sebou rozdíly a ty nezmizí… To, co nás spojuje, je však silnější, než co nás rozděluje,“ prohlásil Michel.

Lídři unijních institucí už po listopadovém Bidenově zvolení pozvali nastupujícího prezidenta USA do Evropy, aby s nimi letos probral priority nových vztahů na unijním summitu. Biden dal najevo, že hodlá po nástupu obnovit klimatické závazky své země a zvolit vstřícnější přístup k zahraničním partnerům.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek