Senátní výbor podpořil nové sankce EU vůči Rusku kvůli Navalnému

21.01.2021
Euroskop.cz, ČTK

Senátní zahraniční výbor podpořil kvůli nedělnímu zadržení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, jehož loňská otrava novičokem nebyla objasněna, zavedení nových sankcí EU vůči Rusku. Zástupci české vlády by to podle výboru měli probrat na nejbližším zasedání ministrů zahraničí zemí EU.

Zadržení Navalného po návratu do Moskvy z Německa, kde se od loňského srpna léčil po otravě novičokem, „opět nastolilo otázku ochrany lidských práv a fungování justice v Ruské federaci“, konstatoval výbor na návrh svého předsedy Pavla Fischera (nezávislý). Navalnyj je pokládán za nejvážnějšího politického soupeře a kritika ruského prezidenta Vladimira Putina.

Výbor současně poukázal na to, že „dosud nebyly ze strany Ruské federace uspokojivě vysvětleny okolnosti“ otravy Navalného. Nepomohly tomu ani sankce, které EU uvalila na vybrané spolupracovníky prezidenta Putina. Výbor připomenul, že otravu Navalného zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní OSN i laboratorní analýzy, které byly provedeny ve třech zemích EU.

Dialog s USA o vztahu k Ruské federaci

Výbor podle usnesení podporuje vládu v úsilí „projednat další postup vůči Ruské federaci na nejbližším setkání Rady pro zahraniční věci EU, a to včetně zavedení nových sankcí“. Evropská unie a Británie kvůli otravě uvalily sankce na Putinovy spolupracovníky, Moskva odpověděla recipročními postihy.

Senátoři rovněž apelovali na ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby ve spolupráci s partnery v EU zahájili rozhovory s nově zvoleným prezidentem USA Joe Bidenem o vztahu k Ruské federaci, mimo jiné v souvislosti s pokračováním stavby plynovodu NordStream 2, který americká administrativa podrobila sankcím. Měli by se také pokusit o společný postoj k Číně mimo jiné v souvislosti s investiční dohodou mezi EU a Čínou.

Navalnyj, který se od loňského srpna v Berlíně zotavoval z pokusu o otravu látkou ze skupiny novičok na ruském území, byl zatčen v neděli krátce po přistání v Moskvě. Ruská vězeňská služba to zdůvodnila tím, že Navalnyj se nedostavil v Moskvě na kontrolu v souvislosti s podmíněným trestem za zpronevěru. V pondělí byl poslán na 30 dní do vazby.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek