EU již neuznává Guaidóa za prezidenta Venezuely

25.01.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie již neuznává lídra venezuelské opozice Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta země. Ministři zahraničí členských zemí dnes schválili společné prohlášení, podle něhož je pozice bývalého předsedy venezuelského parlamentu z hlediska EU srovnatelná s dalšími opozičními předáky. Evropský blok přitom zároveň neuznává výsledky prosincových voleb, v nichž bez účasti opozice parlament ovládli lidé autoritářského prezidenta Nicoláse Madura.

Prosincové volby byly podle ministrů „promarněnou příležitostí pro demokracii“ a jejich průběh nebyl „důvěryhodný, otevřený všem a transparentní“. EU proto jejich výsledek neuznává.

Guaidó, který po volbách zůstal v čele paralelně pracujícího parlamentu, však již pro EU není legitimním dočasným vůdcem země. Unie dnes venezuelskou vládu vyzvala k respektování politických a občanských práv a zajištění svobody a bezpečnosti všech opozičních představitelů. Mezi nimi sice zdůraznila právě jméno Guaidóa, kterého ovšem stejně jako další přední figury opozice označila za „významné hráče a privilegované účastníky dialogu“.

Evropský parlament chtěl Guaidóa i nadále uznávat

Členské země tak nevyslyšely výzvu Evropského parlamentu, který minulý týden v usnesení přijatém výraznou většinou hlasů požadoval, aby sedmadvacítka Guaidóa i nadále považovala za legitimního vůdce Venezuely.

EU se v pohledu na jeho roli rozchází se Spojenými státy či Británií, které jej bez ohledu na výsledek voleb stále uznávají za oprávněného dočasného prezidenta. To mimo jiné venezuelské opozici usnadňuje přístup k finančním zdrojům, které západní země v důsledku přijatých sankcí zabavily Madurovu režimu.

Venezuelský parlament byl poslední politickou institucí v zemi, kterou ovládala opozice. Volby se zhruba třetinovou účastí voličů sice opozice bojkotovala, podle některých expertů však stejně zpochybnily Guaidóovo oprávnění být dočasným prezidentem. Za něj se totiž prohlásil právě z titulu šéfa zákonodárného shromáždění s odvoláním na venezuelskou ústavu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek