Brusel či Pobaltí odsuzují zásahy proti demonstracím v Rusku

01.02.2021
Euroskop, ČTK

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell na twitteru odsoudil policejní represe, které provázely dnešní manifestace za propuštění ruského opozičníka Alexeje Navalného. Zároveň Rusko vyzval k respektování mezinárodních závazků. Podobná prohlášení přicházejí od vlád Litvy, Lotyšska a Estonska a dalších evropských zemí.

„Znovu dnes odsuzuji rozsáhlé zatýkání a nepřiměřené použití síly proti demonstrantům a novinářům v Rusku. Lidé musí mít možnost uplatňovat své právo na protest bez strachu z represí. Rusko musí dodržovat své mezinárodní závazky,“ uvedl Borrell.

Vlády zemí EU po prvním kole protestů proti věznění Navalného, které se odehrálo minulý víkend, projednávaly potrestání ruských činitelů prostřednictvím sankcí, nakonec ale v této věci v pondělí nenalezly shodu. Některé státy chtěly dát přednost jednání s ruským vedením. To má na začátku února na programu právě Borrell, který se chystá na návštěvu Moskvy.

Už několik hodin před jeho dnešním prohlášením postup ruských bezpečnostních složek odsoudil americký ministr zahraničí Antony Blinken, který opět vyzval k propuštění Navalného. Následně se kromě Borrella přidali i představitelé pobaltských zemí, Švédska a Bulharska.

„Odsuzujeme pokračující nasazení nepřiměřené síly ruskými úřady proti pokojným aktivistům, jakož i jejich svévolné zatýkání,“ uvedlo například lotyšské ministerstvo zahraničí. Ruské bezpečnostní složky dnes podle neoficiálních informací zadržely přes 4000 účastníků protestů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek