Šéf unijní diplomacie chce v Moskvě hovořit o znepokojeních EU

05.02.2021
Euroskop, ČTK

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell bude dnes v Moskvě hovořit s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Předem dal najevo, že chce diskutovat o problémech, jež zatěžují vzájemné vztahy EU a Ruska, ale i o spolupráci. Ruské úřady zatím nesdělily, zda mu případně umožní setkání s uvězněným opozičníkem Alexejem Navalným, jehož osvobození důrazně požaduje Západ, včetně Evropské komise.

„Hlavním účelem mé návštěvy je nastolit problémy, které nás znepokojují v souvislosti s postavením a rolí Ruska v Evropě a s jeho širší mezinárodní angažovaností,“ shrnul Borrell agentuře Interfax cíl své cesty do ruské metropole.

Mezi aktuální problematické body ve vztahu EU k Rusku patří dění kolem opozičníka Alexeje Navalného a tvrdý postup úřadů vůči demonstrantům protestujícím proti jeho věznění. Média psala o možnosti setkání Borrella s Navalným. Borrellův mluvčí totiž před několika dny řekl, že unijní diplomacie je v kontaktu s Navalného týmem a zjišťuje, zda by se diplomat mohl s kritikem Kremlu setkat. Šéf unijní diplomacie se k tomu sám přímo nevyjádřil. Naznačil jen, že se chce sejít se zástupci ruských občanských organizací.

Ve čtvrtek večer ještě nebylo jasné, zda ruské úřady návštěvu hosta z Bruselu u Navalného ve věznici povolí. Moskva kritiku kolem uvěznění hlavního kritika prezidenta Vladimira Putina označuje za vměšování do vnitřních záležitostí a do Bruselu vzkázala, že podmiňovat budoucnost vztahů EU a Ruska osudem Navalného by byla „hloupost“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek