Erdogan mluvil s Merkelovou, chce uspořádat summit s EU

09.02.2021
Euroskop, čtk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce uspořádat do konce června summit mezi Tureckem a Evropskou unií. Řekl to v pondělí v telefonátu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, napsala agentura AFP. Německá kancléřka přivítala pozitivní vývoj ve sporu mezi Aténami a Ankarou o turecký geologický průzkum ve východním Středomoří.

„Prezident Erdogan zopakoval své přání uspořádat summit EU – Turecko do konce portugalského předsednictví,“ uvedla kancelář tureckého prezidenta.

Německo, do prosince předsednická země unijního bloku, výrazně podpořilo Řecko a Kypr při sporech s Ankarou o geologický průzkum ve východním Středomoří. Na konci ledna Turecko a Řecko obnovily po čtyřleté pauze přímé rozhovory, jež by se měly týkat i tohoto problému.

„Kancléřka přivítala nedávné pozitivní signály a kladný vývoj ve východním Středomoří,“ uvedla německá vláda po telefonátu s Erdoganem. Kancléřka zdůraznila, že v rozhovorech je nutné udělat pokrok.

Zlepšení vztahů s Tureckem, které je stále oficiálně kandidátem na členství v unii, konstatovala při lednové návštěvě tureckého ministra zahraničí také Evropská komise. Ta pracuje na posílení sankcí vůči tureckým subjektům zapojeným do průzkumu. Podobu nových sankcí, na nichž se členské země dohodly v prosinci, ale komise stále nedokončila.

Spory o vymezení ekonomických zón ve Středomoří trvají mezi Řeckem, Tureckem a Kyprem desítky let. Napětí ale v druhé polovině roku zvýšil turecký geologický průzkum, jehož účelem je zjistit zásoby ropy a plynu ve východním Středomoří. Atény varovaly, že průzkum porušuje mezinárodní právo, protože se uskutečnil na řeckém pevninském šelfu. Ankara se však domnívá, že na průzkum má plné právo.

Třecích ploch mezi Evropskou unií a Tureckem je ale více, uvedla agentura AFP. EU minulý týden silně kritizovala turecké úřady za tvrdý postup proti studentským demonstracím v Istanbulu a vyjádřila obavu o stavu lidských práv v zemi. Ankara mezinárodní kritiku odmítla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek