Europoslance čeká debata o fondu obnovy a Borrellově ruské cestě

09.02.2021
Euroskop, čtk

Dvě zásadní debaty čekají dnes poslance Evropského parlamentu na plenárním zasedání v Bruselu. Dopoledne budou hovořit o bezprecedentním fondu na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou pandemií, o němž je večer čeká hlasování. Odpoledne pak se šéfem diplomacie Evropské unie Josepem Borrellem proberou jeho cestu do Moskvy, jejíž vyznění řada z nich kritizuje.

K tomu, aby EU mohla spustit fond o celkové výši 750 miliard eur (téměř 20 bilionů korun), je nutný souhlas europoslanců. Ti dnes projednají nařízení, jež stanovuje parametry většinové části tohoto balíku (672,5 miliardy eur). Takzvaný nástroj na podporu oživení a odolnosti bude Evropská komise rozdělovat členským zemím na základě jejich národních plánů reflektujících požadavky Bruselu.

Značná část europoslanců dala již dříve najevo, že hodlá nařízení schválit a očekává se, že při večerním hlasování se tak hladce stane. Vyjednávači EP se již v prosinci na pravidlech balíku předběžně shodli se zástupci členských států.

Napjatější bude patrně diskuse o Borrellově cestě a společné unijní reakci na uvěznění ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Desítky europoslanců včetně několika českých podepsaly v pondělí výzvu na Borrellovo odvolání, kterou inicioval jejich kolega a někdejší estonský ministr obrany Riho Terras. Poslanci jsou nespokojeni s tím, že Borrell nechal v Moskvě bez reakce ostrá slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova či vyhoštění diplomatů tří evropských zemí během své návštěvy. Borrell má však podporu šéfky EK Ursuly von der Leyenové, a proto jeho odvolání patrně nebude na pořadu dne. Europoslanci se chystají stejně jako v minulosti vyzývat k přijetí dalších sankcí vůči Rusku, jež ovšem bude v rukou unijních zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek