WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firmy AstraZeneca

16.02.2021
Euroskop.cz, ČTK

Světová zdravotnická organizace (WHO) včera oznámila, že schválila pro nouzové použití vakcínu firmy AstraZeneca. Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, je teprve druhou, kterou WHO doporučila. Nouzově lze podle organizace používat i vakcínu Pfizer/BioNTech.

WHO vakcínu AstraZeneca schválila k nouzovému použití na základě doporučení panelu odborníků SAGE. Ten se zabývá nejen účinností a bezpečností látky, ale zkoumá i kvalitu továren, v nichž se vakcína vyrábí.

Nouzová registrace je podmínkou pro to, aby mohla OSN vakcínu nakoupit a distribuovat po celém světě v rámci vakcinačního programu COVAX. Chudší země, které nemají dostatečné kapacity pro vlastní posouzení očkovacích látek, se navíc často spoléhají na rozhodnutí WHO při schvalování vakcín.

Například pro členské země EU včetně Česka, Británii či Spojené státy nehraje rozhodnutí WHO žádnou roli, neboť vakcíny posuzují samostatně. V EU to má na starosti Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která vakcínu AstraZeneca doporučila k podmínečné registraci na unijním trhu už na konci ledna.

Vakcína firmy AstraZeneca je levnější a snáze se skladuje než očkovací látky konkurentů, společností Pfizer/BioNTech či Moderna. Právě proto se o ní hovoří jako o vhodné vakcíně pro chudší země světa.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek