O vztazích s EU bude za Británii nově jednat brexitový vyjednavač

19.02.2021
Euroskop.cz, ČTK

Britská vláda pověřila bývalého brexitového vyjednavače Davida Frosta, aby se ujal dalších jednání o budoucích vztazích s Evropskou unií. Ve funkci nahradí ministra Michaela Govea, informovala včera agentura DPA.

Británie formálně opustila EU loni na konci ledna a na konci loňského roku skončilo i přechodné období, během kterého ještě dodržovala většinu unijních pravidel. Vzájemné vztahy mezi Spojeným královstvím a unijní sedmadvacítkou nyní upravuje dohoda uzavřená po vleklých jednáních na konci prosince.

Pětapadesátiletý Frost se funkce státního tajemníka pro budoucí vztahy Británie s EU chopí od března, vláda jej oficiálně jmenovala ve středu. Od Govea převezme mimo jiné vedení společného výboru, jehož úkolem je hodnotit pokroky v naplňování dohody o britském odchodu z EU.

Gove ve společném výboru spolupracoval s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem. Hlavním sporným bodem se zde stala otázka Severního Irska, které v souladu s brexitovou dohodou zůstalo po odchodu Británie z EU de facto součástí unijního vnitřního trhu. Gove se jménem britské vlády snažil vyjednat odklad kontrol části zboží putujícího mezi Severním Irskem a zbytkem Británie.

Deník The Guardian uvedl, že u některých unijních diplomatů patrně vzbudí Frostovo jmenování rozpaky. Někdejší brexitový vyjednavač je znám svým svárlivým vystupováním a přímočarým stylem, který podle listu není příliš vhodný pro řešení citlivých politických témat, jako je otázka Severního Irska.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek