EU připraví sankce proti strůjcům vojenského puče v Barmě

22.02.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie je připravena přijmout sankce vůči činitelům barmské armády odpovědným za vojenský převrat z počátku února. Shodli se na tom dnes ministři zahraničí zemí bloku, kteří zároveň vyzvali k ukončení násilností a obnově civilní vlády. K ukončení represí a propuštění stovek lidí, které barmská armáda od převratu uvěznila, dnes vyzval také generální tajemník OSN António Guterres.

Barmská armáda 1. února svrhla vládu vedenou nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij a zabránila tomu, aby se sešel parlament zvolený loni v listopadových volbách. Od té doby v ulicích barmských měst demonstrují desítky tisíc lidí, jejichž akce se bezpečnostním složkám zatím nedaří potlačit, ačkoli po jejich zásazích zemřelo již několik účastníků protestů.

„Musíme rychle reagovat na porušování lidských práv a útoky proti demonstrantům,“ prohlásil před dnešním jednáním šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Podle německého ministra zahraničí Heika Maase nesmí EU nečinně přihlížet převratu a začne připravovat sankce jako krajní možnost pro případ, že by selhala diplomatická řešení.

Ministři zemí EU vyzvali k ukončení násilí

Ministři poté ve společných závěrech schůzky vyzvali k ukončení násilností a uklidnění situace v jihoasijské zemi, kde vojenská diktatura vládla téměř půl století do roku 2011.

Výzvu k respektování lidských práv dnes vedení barmského vojska adresoval také Guterres. „Vyzývám barmskou armádu, aby okamžitě skončila s útlakem. Propusťte vězněné. Ukončete násilí. Respektujte lidská práva a vůli lidu vyjádřenou v nedávných volbách,“ sdělil šéf OSN účastníkům ženevského zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek