EU zve Čínu k umožnění vstupu komisařky OSN do Sin-ťiangu

24.02.2021
Euroskop, čtk

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v úterý vyzval Čínu, aby umožnila vysoké komisařce OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové navštívit západočínskou provincii Sin-ťiang. Cesta by podle něj měla vyšetřit údajné represe vůči muslimským Ujgurům.

„Znovu vyzýváme Čínu, aby umožnila smysluplný přístup do Sin-ťiangu pro nezávislé pozorovatele, včetně vysoké komisařky Bacheletové. Je klíčové umožnit nezávislé, nestranné a transparentní posouzení vážných obav, které má mezinárodní společenství,“ řekl Borrell na zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) v Ženevě.

Borrell též vyzval k dodržování lidských práv v dalších čínských autonomních oblastech Tibetu a Vnitřním Mongolsku. V případě Hongkongu by podle něj měl Peking zajistit míru autonomie garantovanou podle zásady „jedna země, dva systémy“.

Borrell odsoudil represe proti demonstrantům v Rusku

Šéf unijní diplomacie ve svém projevu rovněž odsoudil „nepřijatelné represe proti poklidným demonstrantům v Rusku“ a vyzval také k obnovení „legitimní civilní vlády v Barmě“, kterou svrhl vojenský puč z 1. února. „Stejně jako jinde i tam demokracie musí zvítězit,“ řekl diplomat.

V pondělí, tedy v úvodní den zasedání UNHRC, vyzval k neomezenému přístupu do Sin-ťiangu pro vysokou komisařku OSN pro lidská práva Michelle Bacheletovou nebo jiného nezávislého odborníka také britský ministr zahraničí Dominic Raab. „Popsané týrání, které zahrnuje mučení, nucenou práci a nucenou sterilizaci žen, je extrémní a rozsáhlé. Děje se ve velkém,“ uvedl.

Německo kritizovalo postup Číny v Hongkongu i proti Ujgurům

Stejnou kritiku vůči Pekingu v pondělí vyjádřil také německý ministr zahraničí Heiko Maas. „Všeobecná deklarace lidských práv, k níž se hlásíme, má jednoznačné vyznění, pokud jde o svévolné zadržování etnických menšin jako Ujgurů v Sin-ťiangu¨ nebo tvrdé zasahování Číny proti svobodě v Hongkongu,“ citovala Maase agentura DPA.

Zásahy čínských úřadů proti etnické menšině Ujgurů v posledních měsících silně kritizovaly také USA a označily je za genocidu. Čínský ministr zahraničí Wang I ve svém pondělním vystoupení na konferenci v Ženevě obvinění odmítl a uvedl, že Ujgurové podle něj v Sin-ťiangu mají svobodu vyznání a jiná základní práva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek