Londýn odložil celní kontroly do Severního Irska, EU protestuje

04.03.2021
Euroskop, čtk

Británie ve středu prodloužila do 1. října ochrannou lhůtu pro kontroly některých druhů zboží směřujícího do Severního Irska. Chce tím usnadnit obchod mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. Evropská unie však takové jednání považuje za jednostranné porušení vzájemné dohody stanovující pravidla po odchodu Británie z EU a hodlá proti němu podniknout právní kroky, napsala agentura Reuters.

Osud Severního Irska byl během vyjednávaní pobrexitových podmínek jedním z nejspornějších témat. Londýn nakonec souhlasil, že Severní Irsko, jež je součástí Británie, ale leží na stejném ostrově jako unijní Irsko, se bude řídit stejnými pravidly pro mezinárodní obchod jako EU. Některé druhy zboží při dovozu do Severního Irska z dalších částí Británie proto podléhají celní kontrole.

Plynulý dovoz potravin mělo zajistit přechodné období, jeho první etapa měla skončit s koncem března letošního roku. Británie však tento termín jednostranně posunula na 1. říjen, píše agentura DPA.

Proti britskému postupu se Evropská unie hlasitě ohradila. K záležitosti vydala tiskové prohlášení, které mělo podle agentury AFP „velmi kousavý tón“.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič v něm vyjádřil „vážné znepokojení“ nad tímto „jednostranným rozhodnutím“ britské vlády, které je ve „zjevném rozporu s dosud převládajícím konstruktivním přístupem“.

V prohlášení se dále uvádí, že britské rozhodnutí představuje „porušení“ ustanovení takzvaného severoirského protokolu uzavřeného v rámci dohody o brexitu mezi EU a Británií, jakož i „závazku konat v dobré víře“ stanoveného v této dohodě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek