Austrálie po EU chce, aby dovolila vývoz zablokované vakcíny

05.03.2021
Euroskop, čtk

Australská vláda dnes požádala Evropskou komisi, aby přehodnotila zákaz vývozu vakcíny proti covidu-19 do Austrálie. Ve čtvrtek italské úřady neumožnily odvoz do Austrálie zhruba 250.000 dávek přípravku od společnost AstraZeneca. Nedodání preparátů z Evropy se ale podle vlády výrazně nepromítne do australského očkovacího plánu, napsala agentura Reuters. Itálie ani Evropská komise žádost zatím nekomentovaly.

„Požádali jsme Evropskou komisi, aby rozhodnutí přehodnotila,“ uvedl australský ministr zdravotnictví Greg Hunt. Jisté pochopení pro postoj italské vlády a Evropské unie vyjádřil australský premiér Scott Morrison. „V Itálii umírá (v souvislosti s nemocí covid-19) zhruba 300 lidí denně, takže zajisté chápeme velkou úzkost Itálie a mnoha dalších evropských zemí,“ uvedl Morrison.

Ve čtvrtek italská vláda nepovolila odvoz vakcín určených pro Austrálii ze závodu v Anagni nedaleko od Říma, kde je preparát plněn do lahviček. Rozhodnutí podpořila i Evropská komise. Evropská unie se možností zakázat vývoz vakcín vyrobených na území bloku brání proti nedodržování smluvních závazků jednotlivých výrobců. Nejvyostřenější spor sedmadvacítka vede právě s britsko-švédskou společností AstraZeneca, která po registraci svého preparátu v lednu ohlásila výrazné snížení dodávek v prvním a druhém čtvrtletí letošního roku.

Austrálie zahájila svůj očkovací program v polovině února. Země obdržela zhruba 300.000 dávek vakcíny AstraZeneca a další od společnosti Pfizer. Na konci března by australská farmaceutická firma CSL měla začít vyrábět preparáty na očkování proti covidu-19 na základě licence od britsko-švédské firmy. CSL by měla vyrobit zhruba 50 milionů dávek, což bude dostatečné na pokrytí potřeb Austrálie, kde žije na 25 milionů osob.

Ve srovnání s Itálií a řadou dalších evropských zemí Austrálie zvládá epidemii s relativně nízkými počty nákazy. V zemi se za trvání pandemie nakazilo koronavirem zhruba 29.000 osob a 909 jich zemřelo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek