EU nemá důkazy o věznicích CIA ve východní Evropě

05.11.2005

Komisař Evropské unie pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Franco Frattini nemá k dispozici indicie, že by Ústřední zpravodajská služba Spojených států (CIA) měla ve východní Evropě tajné žaláře.

Podle agentury EFE nicméně prohlásil, že bude nadále požadovat příslušné informace.

Nic jistého tu nemáme. Některé země EU – Polsko, Maďarsko, ČR a Slovensko – či kandidátské Rumunsko odpověděly záporně, poznamenal Frattini v rozhovoru s tiskem.

Komisař již v pátek vyzval příslušné země, aby „přijaly příslušná opatření a prověřily“ zmíněné informace kolem CIA.

„Kdyby to bylo jisté, znamenalo by to obrovskou potíž, protože by tak byla porušena nejen evropská mezinárodní charta práv, ale především vlastní zákony těchto zemí“, zdůraznil Frattini.

Evropská komise bude nadále požadovat příslušné informace, jelikož „soudci mají moc obnovit vyšetřování“.

„Existuje možnost, že iniciativu převezme Rada Evropy, protože na rozdíl od nás (EK) má pravomoc vysílat inspekce“. Pro jejich vyslání však zatím chybí aspoň nějaké důkazy, dodal.

Nevládní organizace Human Rights Watch tvrdí, že několik východoevropských zemí, mezi nimiž by mohlo být Polsko a Rumunsko, poskytlo CIA tajná zadržovací střediska na svých územích.

Podle listu The Washington Post těmito zařízeními, známými jako „černá místa“, v osmi zemích, včetně několika východoevropských, prošlo přes sto osob podezřelých z terorismu.

Vlády Maďarska, Rumunska, Bulharska a České republiky popřely, že by na jejich územích byly tajné věznice, v nichž by CIA takové osoby zadržovala.

Sdílet tento příspěvek