EU přitvrdí politiku vůči Íránu

07.11.2005
Země evropské pětadvacítky ztrácejí trpělivost s teheránským režimem. Poté co jednání o íránském jaderném programu nikam nevedou se unie chystá zaujmout vůči islámské republice mnohem tvrdší postoj než doposud.

EU přitvrdí politiku vůči Íránu

„Evropští ministři ostře odsoudí výroky prezidenta Ahmadínežáda o vymazání Izraele z mapy a dají najevo znepokojení nad stavem lidských práv v Íránu i nad rozhodnutím Teheránu obnovit obohacování uranu,“ citovala včera z návrhu agentura Reuters.
Dokument se sice zatím nezmiňuje o hrozbě sankcí, ale varuje Írán, že další dialog s ním „bude posuzován na základě pokroku v jaderného programu a dalších otázkách.“

Sblížení s postojem USA

Íránci chtějí nová jednání

Nevídaně ostrá slova pak použil na říjnovém summitu EU britský premiér Tony Blair. Uvedl, že Írán může být brzy považován za skutečnou hrozbu a že postoje Teheránu k Izraeli, terorismu či nukleárním zbraním jsou nepřijatelné.
Spojené státy zatím tvrdí, že nepreferují použití síly proti Íránu, ale jak prezident George Bush, tak ministryně zahraničí Condoleezza Riceová ho odmítají kategoricky vyloučit.

Po výrocích Ahmadínežáda o vymazání Izraele z mapy se k Íránu staví kriticky i generální tajemník Spojených národů Kofi Annan. Tento týden ostentativně zrušil plánovanou návštěvu Teheránu, kde se měl zastavit během své cesty po blízkovýchodních zemích.

Rozkol v íránském vedení

I někteří poslanci parlamentu mu vyčítají, že zbytečně prohlubuje mezinárodní izolaci Íránu.
„Uvnitř režimu se jasně rýsuje vůle omezit Ahmadínežádův přílišný radikalismus a krotit ho, aby nenadělal příliš mnoho škody,“ uvedl pro Reuters íránský politický analytik Mahmúd Alínežád.
S rostoucí kritikou se prezident potýká v parlamentu i kvůli složení vlády. Poslanci odmítli schválit některé prezidentem jmenované ministry, protože postrádali zkušenosti pro vedení svých resortů.

Sdílet tento příspěvek