Černá Hora požádala EU o pomoc se splacením čínského dluhu

18.03.2021
Euroskop, ČTK

Černá Hora požádala Evropskou unii o pomoc se splacením miliardového úvěru, který si vzala u čínské banky na stavbu dálnice do Srbska. Projekt provázejí od počátku kontroverze, jiné než čínské financování si malá balkánská země nebyla schopna opatřit.

„Vzali jsme si úvěr na miliardu dolarů (21,8 miliardy korun), který představuje třetinu celkového dluhu spojeného s Číňany,“ citovala veřejnoprávní televize RTCG místopředsedu černohorské vlády Dritana Abazoviče.

„Prosíme vás o pomoc se splacením těchto peněz, abychom tento závazek nahradili závazkem u nějaké evropské banky (…) a ukončili čínský vliv,“ řekl ve středu Abazović před zahraničním výborem Evropského parlamentu.

Podle dohody černohorské vlády s čínskou stavební firmou CRBC, která je hlavním zhotovitelem projektu, měl být první úsek dálnice vedoucí z přístavu Bar na jaderském pobřeží do Boljare na hranici se Srbskem hotov v roce 2019. Zprovozněn ale přes smluvní závazek čínské strany dosud nebyl.

Půjčku na stavbu prvního úseku poskytla čínská státní banka Exim Bank. Podle serveru Balkan Insight se balkánská země s pouhými 620.000 obyvateli dvakrát neúspěšně snažila sehnat financování druhého ze tří úseků u Evropské investiční banky. Dvě studie proveditelnosti mezinárodních konzultačních firem nicméně konstatovaly, že stavba dálnice se kvůli nízkému očekávanému provozu nemůže vyplatit.

Jedním z prvních kroků nového černohorského kabinetu, který nastoupil v prosinci po téměř třicetileté dominanci socialistů prezidenta Mila Djukanoviče, byla půjčka 750 milionů eur (19,6 miliardy korun) na finančních trzích. Vládní představitelé argumentovali, že tím Černá Hora odvrátila blížící se bankrot, neboť bývalá vláda socialistů za sebou zanechala zcela prázdnou státní pokladnu.

Podle opozice se vydání dluhopisů uskutečnilo netransparentně a představuje největší zadlužení v dějinách země.

Stavba dálnice čínskou firmou se stala předmětem sporů také z hlediska škod na životním prostředí. Prokuratura začátkem března zahájila vyšetřování čínské firmy CRBC kvůli údajné devastaci kaňonu řeky Tara zapsaného za seznamu světového dědictví UNESCO.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek