Turecko dál čelí kritice za odstoupení od Istanbulské úmluvy

22.03.2021
Euroskop.cz, ČTK

Turecko kvůli svému rozhodnutí odstoupit od Istanbulské úmluvy o potírání násilí vůči ženám čelí další kritice. Americký prezident Joe Biden do Ankary vzkázal, že ho krok prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hluboce zklamal. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell považuje odstoupení od úmluvy chránící práva žen za nepochopitelné a Rada Evropy má za to, že turecké ženy kvůli tomu přijdou o důležitý nástroj v boji proti násilí.

„Vidíme, že po celém světě se zvyšuje počet případů domácího násilí a jsou tu i zprávy o vzrůstajícím počtu vražd žen v Turecku. Země by měly pracovat na tom, aby posílily a obnovily své závazky ohledně ukončení násilí vůči ženám, a nikoli odmítat mezinárodní úmluvy, které tu jsou proto, aby ženy chránily a přivedly pachatele násilí k zodpovědnosti,“ stojí ve včerejším Bidenově prohlášení.

Odstoupení od důležitého nástroje v boji proti násilí

Borrell v sobotu uvedl, že Turecko se svým krokem „vystavuje riziku, že zhatí ochranu základních práv žen a dívek“, a vysílá podle něj nebezpečný vzkaz celému světu. „Musíme proto Turecko vyzvat, aby své rozhodnutí zvrátilo,“ řekl šéf unijní diplomacie. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová včera na twitteru napsala, že „ženy si zaslouží pevný právní rámec na svou ochranu“.

„Odstoupení od úmluvy připraví Turecko a turecké ženy o důležitý nástroj v boji proti násilí,“ napsali včera ve společném prohlášení generální tajemnice Rady Evropy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová, prezident Parlamentního shromáždění RE Rik Daems a šéf Výboru ministrů RE, německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Dohoda Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí podepsaná v Istanbulu v roce 2011 zavazuje její signatáře předcházet, stíhat a eliminovat domácí násilí a podporovat rovnost pohlaví. Turecko, za které úmluvu podepsal právě Erdogan, jenž tehdy zastával funkci premiéra, ji ratifikovalo jako první v březnu 2012. V sobotu ale turecké úřady informovaly o tom, že prezident dal dekretem pokyn od úmluvy odstoupit.

Úmluva vyvolává debaty i v jiných státech

Zastánci konzervativních hodnot v Turecku jsou přesvědčeni, že úmluva podkopává tradiční rodinné struktury a tím napomáhá násilí na ženách. Rozhodnutí ji opustit hájil na twitteru například viceprezident Fuat Oktay, podle něhož země chrání ženy „díky vlastním zvykům a tradicím“.

Předseda turecké opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu naopak tvrdí, že rozhodnutí Erdogana je neobhajitelné. „Nemůžete přece ze dne na den dekretem připravit 42 milionů žen o jejich práva,“ řekl.

Istanbulská úmluva vyvolala v minulých letech silné emoce v několika evropských zemích včetně České republiky. Slovenský parlament úmluvu odmítl loni v únoru, přičemž její kritici tvrdili, že je v rozporu s ústavní definicí manželství jako svazku muže a ženy. Maďarský zákonodárný sbor dokument zamítl v květnu 2019, když ho vláda Viktora Orbána kritizovala jako podporu „zhoubné genderové ideologie“ a „nelegální migrace“.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek