Západ uvalil sankce na čínské činitele za porušování práv Ujgurů

23.03.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská unie včera poprvé za poslední tři desetiletí potrestala porušování lidských práv v Číně. Ministři zahraničí členských zemí schválili přijetí sankcí vůči čtyřem činitelům odpovědným za zacházení s menšinovými Ujgury. Toto zacházení mnozí západní politici označují za brutální. Společně s EU oznámily sankce také Spojené státy, Kanada a Británie, jejichž ministři zahraničí ve společném prohlášení odsoudili „represivní praktiky“ v čínském Sin-ťiangu. Peking reagoval přijetím odvetných sankcí vůči skupině představitelů EU.

Podle unijní diplomacie jsou potrestaní činitelé přímo odpovědní například za svévolné zatýkání či ponižující jednání s muslimskými Ujgury. Evropské země se shodly na prvních postizích za porušování lidských práv v Číně od masakru demonstrujících studentů na pekingském náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) v roce 1989. V reakci na něj zakázalo tehdejší evropské společenství vývoz zbraní do Číny; tento zákaz dosud platí.

Kdo patří mezi potrestané?

Mezi včera potrestanými činiteli je šéf bezpečnostního úřadu Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang Čchen Ming-kuo, bývalý předák vládnoucí komunistické strany v této oblasti Ču Chaj-lun a dva další přední činitelé provincie Wang Ťün-čeng a Wang Ming-šan. Všichni budou mít zmrazený majetek v EU a nebudou smět cestovat na její území. Potrestána byla i čínská společnost odpovědná za fungování detenčních center, v nichž jsou podle některých západních zemí Ujguři vystavováni mučení, nucené práci a ženy nucené sterilizaci.

Unijní diplomacie konstatovala, že potrestaní hráli „aktivní roli při vytváření a zavádění čínské politiky v Sin-ťiangu, která mezi jiným zahrnuje rozsáhlé svévolné zatýkání, rozsáhlé sledování, indoktrinaci, ponižující zacházení stejně jako porušování svobody náboženství či vyznání“.

„Chtěli bychom, aby bylo mezinárodním pozorovatelům umožněno navštívit tento region v provincii Sin-ťiang… Z našeho pohledu je situace skutečně vážná,“ řekl českým novinářům po jednání v Bruselu ministr zahraničí Tomáš Petříček. Spolu s kolegy z dalších unijních zemí včera hovořil i s vysokou komisařkou OSN pro lidská práva Michelle Bacheletovou, která by chtěla situaci v provincii zhodnotit osobně. Čína ovšem zahraniční pozorovatele do Sin-ťiangu odmítá pouštět.

Reakce na postihy

Čínské úřady krátce po zveřejnění unijních postihů reagovaly zavedením odvetných sankcí. Zahrnují mimo jiné členy Politického a bezpečnostního výboru Rady EU, v němž mají svého zástupce všechny členské státy. Na seznamu je také pět europoslanců a několik k Číně kritických evropských politiků a analytiků.

EU k sankcím sáhla v den, kdy na návštěvu Evropy přilétal nový americký ministr zahraničí Antony Blinken. Washington chce dlouhodobě sladit svou politiku vůči Číně s Bruselem, některé unijní země však kvůli obchodním zájmům prosazují opatrnější postup.

USA, které protičínské sankce přijaly již dříve a čínský přístup k Ujgurům označují za genocidu, dnes v souvislosti s „otřesnými“ činy v Sin-ťiangu vyhlásily sankce proti dvěma ze čtyř výše zmíněných činitelů. Ministr Blinken v prohlášení ocenil kroky Evropské unie a vyzdvihl „jednotnou transatlantickou reakci“.

Využití nového globálního sankčního režimu

V rámci koordinovaného postupu západních zemí v souvislosti s počínáním Pekingu v Sin-ťiangu včera vyhlásily sankce proti čtyřem čínským činitelům a jedné stavební firmě také Británie a Kanada. „Jsme jednotní a žádáme spravedlnost pro ty, kdo v Sin-ťiangu trpí,“ citovala agentura Reuters z následného prohlášení šéfů americké, britské a kanadské diplomacie.

Evropská unie k potrestání čínských činitelů využil nový globální sankční režim, který mu umožňuje pružněji reagovat na porušování lidských práv kdekoli ve světě. Včera v jeho rámci zavedl podobné tresty také vůči dvěma činitelům z ruského Čečenska kvůli tamnímu porušování práv sexuálních menšin. Potrestáno bylo i dalších pět lidí a dva subjekty ze Severní Koreje, Libye, Eritreje a Jižního Súdánu.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek