Asie dostane od EU peníze na boj proti ptačí chřipce

07.11.2005
Evropská unie poskytne asijským zemím pomoc ve výši 35,7 milionu dolarů na boj proti ptačí chřipce. Sdělil to při návštěvě Vietnamu evropský komisař Marcos Kyprianu.

Evropská unie poskytne asijským zemím pomoc ve výši 35,7 milionu dolarů na boj proti ptačí chřipce. V Hanoji to dnes podle agentury AP oznámil evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu.

Kyprianu Vietnam navštívil v rámci desetidenního turné po zemích jihovýchodní Asie, kde chce monitorovat situaci a místní možnosti ke zvládnutí hrozby smrtelného viru H5N1, který byl již zaznamenán v některých zemích v Evropě. Zde se objevil v Turecku, Rumunsku, Chorvatsku a v európské časti Ruska.

„EU měla reagovat rychleji, aby pomohla jihovýchodní Asii v řešení problému (ptačí chřipky),“ řekl Kyprianu při jednání s vietnamským ministrem zemědělství Cao Duc Phatem. „Lépe pozdě, než nikdy… EU je zainteresována na spolupráci s Asií k vyřešení problému.“

Od roku 2003 se ptačí chřipka postarala o vybití tisíců kusů drůbeže v celé Asii a přenesla se už ze zvířat na člověka. Zemřelo na ni nejméně 62 lidí. Většina obětí byla v blízkém kontaktu s nakaženým ptactvem, experti se však obávají, že by virus mohl zmutovat do podoby, v které by se lehce šířil i mezi lidmi.

Sdílet tento příspěvek