Blinken v Bruselu slíbil kolegům oživení Severoatlantické aliance

24.03.2021
Euroskop.cz, ČTK

Obnovu a oživení Severoatlantické aliance slíbil včera svým kolegům z ostatních členských zemí NATO šéf americké diplomacie Antony Blinken. Přislíbil také sdílet plány USA na odchod z Afghánistánu, ačkoli kýžené konkrétní datum se spojenci nedozvěděli. Blinken rovněž před novináři mluvil o potřebě ostražitosti vůči Rusku, včetně amerického požadavku na přerušení stavby plynovodu Nord Stream 2. I kvůli hrozbám z východu by podle něj evropští členové aliance měli více sblížit své postoje s Tureckem.

Blinken během své první návštěvy Evropy v nové funkci potvrdil, že Spojené státy chtějí po lednovém nástupu prezidenta Joea Bidena zlepšit vztahy se svými aliančními partnery poznamenané čtyřmi lety konfrontační politiky Donalda Trumpa.

Vítaná změna postoje Washingtonu

„Spojené státy chtějí znovu vybudovat naše partnerství, v první řadě a především s našimi spojenci v NATO, chceme oživit alianci,“ uvedl Blinken v Bruselu. Trump dával najevo, že alianci pokládá za zastaralou organizaci, evropští spojenci USA v NATO proto uvítali změnu postoje Washingtonu.

O tom, že Spojené státy svým spojeneckým závazkům dostojí, ujišťoval Biden evropské partnery už při vystoupení na letošní Mnichovské bezpečnostní konferenci v únoru. „Amerika je zpátky,“ prohlásil tehdy. Evropané přitom v posledních letech z Washingtonu slýchali především výtky, že na společnou obranu přispívají příliš málo peněz.

Bidenova administrativa nyní vyhodnocuje postoj ke stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Biden dává najevo, že vzhledem k pokračujícímu násilí v zemi bude těžké dodržet termín stažení k počátku května, jak se USA zavázaly loni v dohodě s hnutím Tálibán. Budoucnost afghánské mise NATO, do značné míry závislé právě na postoji Washingtonu, je jedním z témat dnešní a středeční schůzky ministrů aliance. V únoru ministři obrany plánovali odchod svázat s úspěchem mírových dohod mezi afghánskou vládou a radikálním hnutím Tálibán, finální rozhodnutí ale dosud nepadlo.

Debaty o mocenské rozpínavosti Ruska

„Nehledě na taktická rozhodnutí jsme s našimi partnery v NATO zajedno ve snaze ukončit tento konflikt odpovědně,“ naznačil včera Blinken americkou ochotu vyčkat na úspěšný konec mírových jednání.

Ministerská schůzka bude mít dnes na programu debatu o dalším spojeneckém postoji k mocenské rozpínavosti Ruska. Blinken včera uvedl, že se bude snažit evropské partnery v čele s Německem přesvědčit ke změně postoje ve věci dostavby plynovodu Nord Stream 2. Berlín přes odpor Polska a dalších zemí v ruském sousedství trvá na dokončení projektu potrubí, které vede pod mořem plyn z Ruska do Německa. Blinken včera zopakoval, že USA chtějí uvalit sankce na firmy podílející se na projektu.

„Nakonec je v rozporu s cíli energetické bezpečností samotné EU. Může podkopávat zájmy Polska, Ukrajiny a mnoha dalších blízkých partnerů či spojenců,“ prohlásil včera šéf americké diplomacie, který si o projektu chce promluvit se svým německým protějškem Heikem Maasem.

Blinken rovněž prohlásil, že právě kvůli možné hrozbě ze strany Ruska či vojenskému vzestupu Číny by aliance měla být jednotnější a vyzval Turecko a evropské země, aby se snažily sblížit své postoje. Ty se liší například v pohledu na turecké aktivity ve východním Středomoří či Libyi.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek