Summit EU probere spory kolem vakcín či vztahy s Tureckem

25.03.2021
Euroskop.cz, ČTK

Spory kolem váznoucí distribuce vakcín proti covidu-19 a pomalý postup očkování v Evropské unii budou hlavními tématy dvoudenní videokonference prezidentů a premiérů členských zemí EU. Na jednání začínajícím dnes se budou věnovat také budoucnosti napjatých vztahů s Ruskem či možnému posílení obchodní spolupráce s Tureckem. V rámci snahy o zlepšení vztahů pošramocených čtyřmi lety vlády jeho předchůdce Donalda Trumpa se s unijními lídry na dálku spojí americký prezident Joe Biden.

Společný boj proti pandemii, který bude dominovat prvnímu dni, se projevil i na samotné podobě jednání. Předseda Evropské rady Charles Michel totiž původně plánoval svolat šéfy zemí do Bruselu. Na poslední chvíli se však kvůli rostoucímu počtu nakažených zejména v západoevropských státech rozhodl uspořádat rokování na dálku přes video. To omezí možnosti vyjednat v neformálních rozhovorech kompromis v případě sporných otázek.

Debaty o očkování

Šéfové států a vlád budou podle Michela hledat způsob, jak urychlit tempo vakcinace a přiblížit se cíli naočkovat v zemích EU do konce léta 70 procent dospělých. Takový plán je ale při současném postupu očkování, které brzdí zejména nedostatek výrobních kapacit a omezování dodávek od farmaceutických firem, v mnoha státech stěží realizovatelný.

„Za tímto účelem musíme posílit současné snahy o rozšíření produkce vakcín, navýšení jejich dodávek a zajištění větší transparentnosti a předvídatelnosti dodávek,“ napsal lídrům v úterý večer v tradičním předsummitovém dopise Michel. Debata se povede především o tom, zda v reakci na omezování dodávek od firmy AstraZeneca zakázat vývoz vakcín vyráběných v EU, pokud výrobci neplní původní dohodu.

Členské země nejsou v této věci jednotné. Zatímco velké státy jako Německo, Francie či Itálie jej podporují, Nizozemsko, Belgie nebo skandinávské země nabádají k opatrnějšímu přístupu, který by respektoval principy volného obchodu. Česko patří k zastáncům omezení, pokud neporuší pravidla Světové obchodní organizace (WTO).

Přerozdělování vakcín a vztahy s Ruskem

Rozdílné názory mají státy i na další téma, které chce otevřít zejména Rakousko. To spolu s Českem a dalšími čtyřmi zeměmi požaduje přerozdělení části společně nakoupených vakcín podle počtu obyvatel. Některé další země v čele s Německem, Francií či Dánskem však argumentují tím, že tyto státy ve svém „vakcínovém mixu“ příliš vsadily na výrobek firmy AstraZeneca. Tato společnost nyní nejvýrazněji zpožďuje dodávky, proto mají stěžující si země vakcín méně.

„Není naším záměrem vyřešit toto téma na Evropské radě,“ řekl včera novinářům vysoce postavený činitel zapojený do přípravy summitu. Michel podle něj s lídry Rakouska, Česka a dalších nespokojených zemí o problému tento týden jednal, shodu s ostatními státy však zatím nenašli. Zmínka o novém distribučním klíči není ani v návrhu společného prohlášení lídrů a podle diplomatů bude tento bod nejsložitější částí jednání.

Vedle pandemie nemoci covid-19 dojde první den videosummitu i na zahraničněpolitická témata. Michel tento týden ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi řekl, že vztahy EU s jeho zemí jsou na historickém dně, mimo jiné kvůli konfrontačnímu přístupu Moskvy.

Posílení vztahů s Tureckem

Šéf unijních summitů lídry především seznámí s posledním vývojem. Původně plánovanou strategickou debatu o budoucím přístupu evropského bloku k Rusku však ponechá až na osobní setkání chystané na červen.

Lídři by se ve čtvrtek naproti tomu měli shodnout na posílení obchodní spolupráce s Tureckem, které po loňském zhoršení vztahů letos ukazuje vstřícnější postoje vůči EU. Dříve zvažované rozšíření sankcí vůči Ankaře si však stále chtějí nechat v záloze.

Páteční program lídrů unijních zemí zahrnuje diskuse o digitalizaci jednotného trhu a ekonomickém zotavení po koronavirové krizi. Dalším tématem jsou vyhlídky eurozóny.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek