Mandelson má podporu EU v jednání v rámci WTO

07.11.2005
Členské země Evropské unie podpořily návrh obchodního komisaře Petera Mandelsona na další otevírání trhu se zemědělskými výrobky.

Členské země Evropské unie podpořily návrh obchodního komisaře Petera Mandelsona na další otevírání trhu se zemědělskými výrobky. Oznámili to dnes podle agentury AP představitelé unie. Francie ovšem má k návrhu stále výhrady.

Mandelson se setkal s ministry zahraničí 25 členských zemí EU před dnešním klíčovým jednáním mezi předními obchodními mocnostmi. Ty se budou v Londýně snažit o průlom v rozhovorech o liberalizaci mezinárodního obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO).

Komisař zároveň v interview pro BBC oznámil, že Franci nemá pravomoc vetovat návrhy Evropské unie v rámci světových obchodních rozhovorů. Francouzská strana vyčítá Mandelsonovi, že ve vyjednávacím návrhu Evropské unie učinil příliš mnoho ústupků v oblasti zemědělství. Proto pohrozili vetem jakéhokoliv návrhu, který by ohrožoval Společnou zemědělskou politiku EU (CAP).

EU nabídla snížení cel na zemědělské produkty o 47 procent. „Tím, že učinila tuto nabídku, získala Evropa mnohem silnější vyjednávací pozici a odblokovala rozhovory,“ řekl Mandelson ministrům. Vyzval rovněž obchodní partnery EU, aby nabídli podobné snížení cel na zemědělské produkty a zlepšení přístupu na trhy s průmyslovým zbožím a službami.

Jednání, jehož se v Londýně kromě EU zúčastní rovněž zástupci Spojených států, Japonska, Indie a Brazílie, je podle Mandelsona klíčové pro dosažení dohody na prosincové ministerské konferenci WTO v Hongkongu. „EU usiluje o úspěch v Hongkongu. Absence smysluplných jednání o clech na průmyslové zboží a o službách však brání v pokrocích,“ prohlásil Mandelson.

Sdílet tento příspěvek