Šéfové institucí EU vyrazí v rámci zlepšování vztahů s Tureckem za Erdoganem

29.03.2021
Euroskop, ČTK

Předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vyrazí příští týden do Turecka, aby se v rámci snahy o zlepšení vztahů sešli s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Oznámil to dnes Michelův mluvčí. Návštěva navazuje na videosummit, při němž se lídři unijních zemí shodli na posilování obchodních vazeb, avšak zároveň ponechali otevřenou možnost dalších sankcí, pokud Ankara změní svůj současný vstřícný přístup k EU.

Oba lídři unijních institucí se na možnosti návštěvy domlouvali s tureckým vůdcem při videokonferenci v polovině března. Podle Michelova mluvčího Barenda Leytse se vydají do Ankary v úterý 6. dubna. Další podrobnosti zatím Brusel nezveřejnil.

Prezidenti a premiéři členských zemí se minulý čtvrtek shodli na tom, že pokud se bude Turecko nadále chovat k celému evropskému bloku vstřícně jako v posledních měsících, může dojít například na rozšíření celní unie či usnadnění cest tureckých občanů do Evropy. Pokud však například Ankara obnoví průzkum těžby ve východím Středomoří či provokace spojené s Kyprem, může EU obnovit odložené rozšiřování sankcí.

Vztahy mezi unií a vlivnou osmdesátimilionovou zemí dlouhé roky oficiálně usilující o členství se zhoršily loni zvláště kvůli zmíněnému průzkumu těžby poblíž břehů Kypru a řeckých ostrovů, který oba tito členové EU Řecko a Kypr označovali za zásah do své suverenity. Erdogan, který loni opakovaně volil na adresu unie ostrá slova, však letos přišel s výrazně vstřícnější rétorikou a jeho země většinu aktivit ve sporné oblasti ukončila.

Lídři unijních zemí však vedle snahy o zlepšení vztahů či rozšíření migrační dohody hovoří i o otázce lidských práv, v jejichž dodržování má podle nich Turecko problémy. Kritizovali například turecké odstoupení od istanbulské úmluvy o boji proti násilí na ženách či návrh zakázat jednu z tureckých opozičních stran, jejíž předák byl minulý týden odsouzen za urážku prezidenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek