Nejvyšší představitelé EU budou jednat v Turecku s Erdoganem

06.04.2021
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová se dnes v Ankaře sejdou s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle agentury DPA se oba vrcholní představitelé unie chtějí setkat také se zástupci Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a dalších organizací OSN. Hovořit by měli mimo jiné o budoucí podpoře syrských uprchlíků v Turecku nebo o nedávném odstoupení Turecka od istanbulské úmluvy o boji proti násilí na ženách.

Prezidenti a premiéři členských zemí se minulý měsíc shodli na tom, že pokud se bude Turecko nadále chovat k celému evropskému bloku vstřícně jako v posledních měsících, může dojít například na rozšíření celní unie či usnadnění cest tureckých občanů do Evropy. Pokud však například Ankara obnoví průzkum těžby ve východním Středomoří či provokace spojené s Kyprem, může EU obnovit odložené rozšiřování sankcí.

Vztahy mezi unií a vlivnou osmdesátimilionovou zemí dlouhé roky oficiálně usilující o členství se zhoršily loni zvláště kvůli zmíněnému průzkumu těžby poblíž břehů Kypru a řeckých ostrovů, který členské státy EU Řecko a Kypr označovaly za zásah do své suverenity. Erdogan, který loni opakovaně volil na adresu unie ostrá slova, však letos přišel s výrazně vstřícnější rétorikou a jeho země většinu aktivit ve sporné oblasti ukončila. Lídři unijních zemí však vedle snahy o zlepšení vztahů či rozšíření migrační dohody hovoří i o otázce lidských práv.

V současnosti se připravují jednání o rozšíření celní unie mezi Tureckem a EU. Rozhovory měly začít už před několika lety, ale členské státy EU neudělily Evropské komisi mandát k jednání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek