Zástupci klíčových zemí se snaží oživit jadernou dohodu s Íránem

07.04.2021
Euroskop, čtk

Ve Vídni v úterý jednali představitelé klíčových zemí a Íránu o možném návratu Spojených států k mezinárodní dohodě z roku 2015 o omezení íránského jaderného programu, známé pod zkratkou JCPOA. V rakouské metropoli jsou rovněž zástupci USA, s Íránem však nejednali přímo. Představitelé Británie, Francie a Německa fungují jako prostředníci a pohybují se mezi dvěma hotely ve městě, informovaly dnes BBC a agentura Reuters s tím, že jednání se účastní také diplomaté z Ruska a Číny.

Ruský diplomat Michail Uljanov jednání, která se odehrála za zavřenými dveřmi, označil za „úspěšná“. „Obnovení JCPOA se nestane okamžitě. Nějaký čas to potrvá. Jak dlouho? Nikdo neví,“ napsal podle agentury AP Uljanov na twitteru s tím, že v úterý začala „praktická práce na dosažení tohoto cíle“.

Dohodu nazvanou Společný všeobecný akční plán, jejímž cílem je zabránit Íránu ve vývoji jaderných zbraní, uzavřely s Teheránem v roce 2015 Spojené státy, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo. Její součástí bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně. Bývalý americký prezident Donald Trump nicméně později od dohody jednostranně odstoupil a sankce proti Íránu obnovil. Írán následně začal části dohody porušovat.

USA se opětovně připojí, když bude dohodu dodržovat Írán

Současný šéf Bílého domu Joe Biden už dříve uvedl, že se USA k jaderné dohodě opět připojí, ovšem za předpokladu, že ji Írán začne znovu plně dodržovat. Teherán naopak argumentuje tím, že USA porušily smlouvu jako první, takže Washington musí učinit první krok a zrušit své sankce, podotkla AP. „Zrušení amerických sankcí je první a nejvíce nezbytný krok k obnovení dohody,“ prohlásil po úterních jednáních náměstek íránského ministerstva zahraničí Abbás Arákčí. Írán je podle něj připraven vrátit se k „implementaci dohody ihned poté, jakmile se potvrdí, že sankce jsou zrušeny“.

Spojené státy dnes podle agentury Reuters označily jednání jako konstruktivní a potenciálně užitečný krok k tomu, aby obě strany začaly opět dohodu dodržovat. „Tyto rozhovory ve Vídni, byť se s Íránci nesetkáváme přímo (…) jsou vítaným krokem. Jsou konstruktivním krokem, potenciálně užitečným krokem, zatímco se snažíme zjistit, co jsou Íránci připraveni udělat pro návrat k dodržování (dohody)… A co ve výsledku budeme možná potřebovat udělat my,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

USA i Teherán chtějí, aby první krok učinila protistrana

Washington i Teherán tak zatím dál trvají na tom, aby první krok udělala druhá strana. Zatímco Teherán odmítl přímá jednání se Spojenými státy, Washington v pondělí uvedl, že očekává složité diskuze. I bez přímých rozhovorů je však přítomnost zástupců Íránu a USA na stejném místě pokrokem, podotkla v úterý agentura Reuters. Evropští prostředníci tak ve snaze oživit dohodu začali ve Vídni pendlovat mezi zástupci USA a Íránu.

Podle BBC a Reuters přecházejí mezi dvěma hotely vzdálenými od sebe asi pět minut, ve kterých se ubytovaly delegace obou znesvářených zemí. Schůzek se účastní rovněž diplomaté z Ruska a Číny. Úterní jednání zahrnovala rovněž setkání skupiny nazvané Společná komise, které předsedá Evropská unie a jejími členy jsou signatáři úmluvy. Spojené státy se této schůzky nezúčastnily, podotkla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek